Cazul pacienților reinfectați din Sibiu, unul în stare gravă, pune problema unei a doua tulpini

Șase persoane s-au reinfectat cu coronavirus la Sibiu și au fost internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență, conform Digi24. Medicii sunt îngrijorați de cazul unei femei de 49 de ani, care a făcut reinfecția cu o formă severă de insuficiență respiratorie acută și este internată la terapie intensivă.

„La Sibiu, sunt 6 pacienți cu reinfecție, patru au fost externați. Doi sunt încă spitalizați. O problemă deosebită este ultimul caz, o femeie de 49 ani, care face reinfecție ca formă severă cu insuficiență respiratorie acută, necesitând supravegherea în ATI. Ceilalți au evoluat favorabil. Nu pot spune dacă e vorba de o tulpină modificată, pentru că nu am avut tulpina inițială, ca să facem secvențierea genomică și să comparăm tulpinile.

Pacienții au în totalitate anticorpi care confirmă că au trecut printr-un episod anterior de infectare și că sunt protejați, asta sugerează o posibilă reinfecție cu o tulpină modificată.

Dacă e una și aceeași tulpină, poate fi formă mai ușoară, dar dacă sunt tulpini diferite, anticorpii nu protejează încrucișat față de cea de-a doua tulpină.

Tot ce se întâmplă ne face să concluzionăm că există riscul de reinfecție, probabil nu o singură reinfecție.

Sunt foarte multe modificări ale tulpinilor la nivel mondial.

Sfatul meu este: protecția individuală, masca trebuie să fie un obicei care să fie de acum încolo în fața oricărei pandemii cu transmitere respiratorie, distanțarea socială care să protejeze indiferent dacă oamenii au trecut sau nu prin infecție cu coronavirus”, a explicat la Digi24 şefa Secţiei Clinice de Boli Infecţioase a SCJU, conferențiar universitar doctor Victoria Bîrluţiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*