Cartea „MERGI ÎNAINTE – Jurnal de pandemie în China 2019-2022”, semnată de jurnalistul sibian Dan Tomozei, a ieșit de sub tipar

Noua carte a jurnalistului sibian Dan Tomozei, care de aproape 12 ani trăiește în Beijing, a văzut zilele acestea lumina tiparului. Volumul „MERGI ÎNAINTE – Jurnal de pandemie în China 2019-2022”, este, evident, inspirat din experiențele trăite în China de jurnalist, în perioada pandemiei. Prefața și Cuvântul Înainte al volumului sunt semnate de jurnalistul Ion Cristoiu și de diplomatul Viorel Isticioaia-Budura.

Cartea semnată de jurnalistul sibian a plecat deja spre librării și este disponibilă și în magazinul online al Editurii Prestige, în colecția ”Tot Adevărul”. Autorul spune cu regret că, în perioada imediat următoare îi va fi imposibil să ajungă în țară pentru a iniția evenimente de promovare a noului volum. Dar speră ca acest lucru să fie posibil în 2023.

”Am gândit acest proiect sub forma unui jurnal, nu doar pentru că am notat aproape zilnic evenimente din China, din România, Europa sau din lumea întreagă, ci pentru a evindeția că fiecare zi din Pandemie a reprezenta o zi din viața noastră, a fiecăruia. Ce am făcut în toată această perioadă? Cum am evoluat? Ce s-a schimbat în noi, în jurul nostru, cu oamenii de lângă noi? Sunt întrebări la care avem răspunsuri personale. Iată de ce, sumarul este structurat pe lunile și anii cuprinși în perioada Decembrie 2019 – Februarie 2022.”, mărturisește Dan Tomozei despre noul său volum.

”În cele 580 de pagini ale volumului în format A5, prezint observații, experiențe, constatări, consemnări de gazetar, în care evidențiez o realitate: Din China, lumea se vede altfel. Dacă reușești să îți depășești prejudecățile, șabloanele și falsele superiorități, decoperi că lumea este cu adevărat altfel, mult diferită și nuanțată de haosul generat de mass și new media. Sunt 26 de luni de viață, trăite cu reflexe de gazetar, în noua capitală a lumii secolului XXI: Beijing. Sunt notițe, evenimente, consemnări personale, pasaje din 380 de articole publicate pe tema sau având ca subiect pandemia SARS-Cov-2 (Covid-19), alte 160 de articole în care am reflectat evenimente cu importanță planetară: China-SUA, China-UE, China-Rusia, China-România, sute de știri despre evoluția Chinei”, continua autorul.

Din cartea sibianului nu poate lipsi nici analiză, mai ult sau mai puțin critică a situației politice și diplomatice a României în parioada vizată.

”Apoi, în jurnal în veți găsi România, țara de care nu mă pot desprinde și spre care nu pot să nu privesc cu ochi critic, mai ales latura politică și diplomatică. Realitatea ultimilor ani a accentuat politica de distanțare, de răcire și sfidare promovată de București în relația cu China. Dincolo de grava eroare, similară blocajului impus în dialogul și relația cu Rusia, asta va costa România, țară care își pierde identitatea, orgoliul și ambițiile, devenind un stat captiv, un instrument dispensabil al intereselor străine.

Cu toate acestea, puține sunt cele care sunt veșnice, iar cele care sunt mă obligă și te obligă să MERGI ÎNAINTE, să te ridici, să ai curaj și forța să te regăsești, oriunde ești, mereu cu gândul la țară”, recunoaște autorul.

 

Deși departe de România, cu o slujbă în China, cu familie și prieteni la Beijing, Dan Tomozei se manifestă, culmea, ca ziarist român care comentează la zi evenimentele din România. Un ziarist necruțător cu Puterea și cu Presa acesteia. (…)

Să trăiești și să muncești la mii de kilometri de țară, într-o Chină care-i oferă ziaristului știri de senzație aproape zilnic și să scrii în Jurnal despre România este ca și cum ai lucra într-o redacție din România. Pentru aceasta – zic eu – trebuie să fii un mare ziarist. Un mare ziarist e, înainte de toate, un mare curios.”, scrie jurnalistul Ion Cristoiu despre sibianul Dan Tomozei.

Condeiul acesta e mânuit aprig și penetrant. Autorul nu poate construi o frază de la cap la coadă cu calm și împăcare. (…) Din paginile lui răzbate un patriotism adânc, îndurerat, sfâșietor. Ca ziarist, el se consumă dezlănțuit, cu reflexul de a compara, între China și restul lumii, inclusiv, România, evoluții și politici, proiecte, împliniri sau neîmpliniri, industriale, tehnologice, sociale. Știați, nu? Unii citesc pentru a putea adormi. Această carte trebuie citită pentru a ne trezi!”, spune Viorel Isticioaia-Budura, despre volumul „MERGI ÎNAINTE – Jurnal de pandemie în China 2019-2022”.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*