CCD Sibiu organizează online festivalul-concurs „CDIdei în cărți”

Elevii din Sibiu și din toată țara sunt așteptați la cea de-a VI-a ediție a festivalului “CDIdei în cărți”, un proiect al Casei Corpului Didactic (CCD) Sibiu.

Proiectul a fost suspendat anul trecut, din cauza pandemiei COVID-19, însă dascălii sibieni au decis să îl reia acum, într-o formă adaptată constrângerilor actuale. Etapa județeană/regională va va avea loc în perioada 10-21 mai, iar etapa națională, în perioada 31 mai-4 iunie. Ambele probe se vor susține online. Până acum, s-au înscris peste 135 de unități de învățământ din 26 de județe, potrivit organizatorilor.

Educație altfel

“Având în vedere ecoul edițiilor anterioare, Casa Corpului Didactic Sibiu a inclus Festivalul «CDIdei în cărți» în Calendarul activităților proprii din anul școlar 2020-2021 cu scopul de a asigura cadrul pentru dezvoltarea, demonstrarea şi manifestarea competenţelor elevilor în domeniul culturii şi civilizaţiei prin intermediul structurilor info-documentare (biblioteci școlare, centre de documentare și informare –CDI s.a), ca resurse în formarea competențelor-cheie, utilizând metode ale educaţiei nonformale. Festivalul a preluat ideea unei activităţi cu caracter nonformal, aceea a Muzeului literar. «Muzeul literar» este o activitate de animaţie de lectură în cadrul căreia elevii, în urma lecturării unei cărţi/ lucrări documentare, realizează un obiect reprezentativ din acea lucrare pe care îl prezintă publicului, «vizitatorilor»”, a explicat profesoara Mihaela Seușan, responsabil național al festivalului.

Ce vor avea de făcut copiii?

În anul 2021, festivalul se desfășoară pe patru categorii de vârstă, astfel: clasele III-IV, clasele V-VI, clasele VII- VIII, clasele IX-X. Pentru fiecare categorie de vârstă sunt definite următoarele secțiuni: secțiunea lucrări în limba română, lucrări în limbi moderne (limba franceză, limba engleză, limba germană) și o secțiune pentru elevii cu cerințe educaționale speciale.

În cadrul Festivalului-concurs „CDIdei în cărți” elevii, în echipe de câte trei, coordonați de un cadru didactic, vor alege o lucrare pe care să o citească și vor realiza: fișa lucrării citite, jurnalul echipei, un obiect reprezentativ sau macheta unei secvențe reprezentative din lucrarea citită, respectiv filmul de prezentare a cărții (book trailer), după caz. Obiectul, machete sau filmul vor fi prezentate oral în cadrul concursului.

Festivalul “CDIdei în cărți” se derulează în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Biblioteca Județeană Astra Sibiu și Facultatea de Litere și Arte din cadrul ULBS. (M.C.)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*