Ce-am votat și ce-a ieșit

Formațiunea care a întrunit cele mai multe voturi la alegerile parlamentare în județul Sibiu, PNL, are un senator, în persoana lui Mircea Cazan – prim-vicepreședinte PNL Sibiu și fost deputat, dar şi trei deputaţi: Raluca Turcan – președinte interimar la nivel național, Nicolae Neagu, fost senator și în legislatura trecută, respectiv Constantin Şovăială, fost președinte interimar al Consiliului Județean. Clasat pe locul secund, PSD trimite în Parlament doi senatori: Viorel Arcaş, reales, şi Nicolae Avram, fost primar al comunei Șura Mare, precum şi doi deputaţi: Ovidiu Sitterli, fost prefect, şi Ioan Terea, directorul Direcției Silvice Sibiu. USR a câștigat un singur deputat: Dan Barna, fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene în Guvernul Cioloș. Totodată, sibienii vor fi reprezentați în Parlament de deputatul Ovidiu Ganț, din partea minorității germane (FDGR), care îi începe cel de-al patrulea mandat.

Sâmbătă, la Prefectură, noii aleși își vor primi certificatele de parlamentari.

Rezultate oficiale

PNL a câştigat alegerile parlamentare în judeţul Sibiu, cu 39,52 de procente obţinute la Camera Deputaţilor şi 39,87% la Senat. PSD a obţinut, 28,20% pentru Cameră şi 27,69% pentru Senat, potrivit rezultatele finale date publicităţii de Biroul Electoral Județean (BEJ) Sibiu. USR a înregistrat un scor de 14,06% pentru Camera Deputaţilor şi 14,13% la Senat. În cele 370 de secții de votare din județul Sibiu au votat, duminică, 139.615 alegători, adică 36,91 la sută dintre cei înscriși pe liste.

PSD a mai câștigat un senator

Președintele interimar al PSD Sibiu, Ovidiu Sitterli, a calificat rezultatul obţinut de partid la alegerile parlamentare drept unul bun. „Este un rezultat bun, un rezultat care ne obligă. Trebuie să facem tot ce se poate ca să ducem la îndeplinire programul de guvernare“, a spus Sitterli, citat de Agerpres.  Acesta nu se aștepta ca PSD Sibiu să aibă al doilea senator în urma redistribuirii voturilor: „Sincer să fiu, nu. Dar a fost repartizare la nivel naţional şi se pare că din numărul de voturi s-a obţinut şi cel de al doilea senator“. PSD a obţinut al doilea rezultat în judeţul Sibiu, după PNL, cu 28,20% pentru Cameră şi 27,69% pentru Senat. Ovidiu Sitterli, Ioan Terea şi Nicolae Avram vor fi „boboci“ în Parlament, în timp ce Viorel Arcaş este la cel de-al patrulea mandat.

Liberalii ar fi vrut mai mult

Liberalii sibieni se arată nemulţumiţi de redistribuirea mandatelor, după ce au reuşit să obţină patru mandate în urma scrutinului de duminică, la fel ca şi social-democraţii, deşi PNL a câştigat alegerile în judeţ, potrivit prim-vicepreşedintelui organizaţiei liberale, Daniela Cîmpean. „Rezultatul m-a surprins. Rezultatele nu sunt nici corecte, nici normale. Este clar că această legislaţie are carenţe şi trebuie ajustată, pentru că descurajează alegătorii să mai meargă la vot, când o majoritate votează o formaţiune politică şi primesc ce nu au votat, cum poţi să-i capacitezi să mai iasă la vot?! Nu este normal şi firesc ca să votezi un partid şi să primeşti parlamentari de la partidul care a avut al doilea scor pe judeţ“, consideră Cîmpean, care este și președintele Consiliului Județean.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*