Ce obligații au proprietarii de câini

Primăria Orașului Avrig amintește obligațiile legale ale deținătorilor de câini.

Orice câine crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificaţi prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare, stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, este considerat «câine fără stăpân», potrivit O.U.G. nr. 155/2001.
Obligații legale:
▪️Deţinătorii câinilor au obligaţia să sterilizeze puii astfel:
– femelele la vârsta de 4-6 luni;
– masculii la vârsta de 6-8 luni.
▪️Deţinătorii de femele nesterilizate au obligaţia de a declara gestaţiile, fătările, precum şi numărul de pui fătaţi unui medic veterinar.
Proprietarii au obligația de a-şi identifica şi înregistra câinii. Câinii cu stăpân pot circula pe teritoriul României, doar însoţiţi de proprietari şi de carnetul de sănătate, care atestă identificarea şi înregistrarea animalului în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân.
Înregistrarea în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân a câinilor identificaţi se realizează odată cu microciparea şi eliberarea carnetului de sănătate.
Pentru înregistrarea câinilor, proprietarii vor prezenta medicilor veterinari, operatori ai Registrului de Evidenţă al Câinilor fără Stăpân, documentele şi informaţiile de identificare necesare şi vor solicita identificarea electronică cu microcip aprobat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Proprietarii de câini au obligaţia de a notifica medicului veterinar, în termen de 7 zile, vânzarea, cumpărarea, pierderea, dispariţia, furtul, donarea sau moartea animalului.
Norme privind protecţia şi bunăstarea animalelor de companie
Deţinătorii animalelor de companie ţinute în aer liber trebuie să le asigure acestora un adăpost individual, construit în funcţie de necesităţi, care să ofere protecţie împotriva intemperiilor, să fie confecţionat din materiale ce nu dăunează sănătăţii animalului şi care pot fi întreţinute cu uşurinţă.
Cuştile utilizate pentru adăpostirea câinilor vor fi dimensionate în funcţie de talia animalului, oferindu-i acestuia posibilitatea de a sta în picioare şi de a se întoarce.
Pentru câinii care sunt legaţi, zgarda trebuie să fie confecţionată dintr-un material care să nu fie dăunător sănătăţii animalului și să nu existe riscul de strangulare.
Pentru limitarea mişcării câinilor ţinuţi în aer liber se vor folosi următoarele mijloace:
– lanţ confecţionat din zale metalice, cu lungimea minimă de 2 m; lanţul va fi ancorat la punct fix sau va culisa pe un cablu metalic şi va fi prevăzut la extremităţi cu dispozitive de tip “vârtej”;
– padoc împrejmuit, cu o suprafaţă minimă de 6 ori mai mare decât cea a cuştii; padocul va fi împrejmuit astfel încât să nu permită evadarea câinilor.
Se interzice utilizarea altor metode pentru limitarea mişcărilor câinilor ţinuţi în aer liber.
Pentru evitarea riscurilor unor accidente, a montelor necontrolate şi a transmiterii bolilor, câinii care nu sunt legaţi sau care nu au mişcările limitate nu vor fi lăsaţi liberi în afara proprietăţii fără supravegherea deţinătorului.
Pentru animalele de companie, altele decât cele ţinute în aer liber, se vor asigura condiţii de cazare şi bunăstare cel puţin egale cu cele existente în grădinile zoologice.
Transportul animalelor de companie, precum şi ţinerea acestora în vehicule staţionate se vor face astfel încât să se asigure temperatura şi ventilaţia corespunzătoare nevoilor animalelor, în funcţie de factorii meteorologici.
Deţinătorii de animale de companie au obligaţia de a le asigura acestora asistenţă medicală, constând în deparazitări interne şi externe periodice, vaccinări, precum şi tratamente profilactice sau în scop terapeutic, în funcţie de necesităţi.
Asistenţa medicală va fi asigurată de persoane competente, în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară în vigoare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*