Cea de-a V-a ediție a Târgului Comunităţilor Rurale aduce în prim-plan tradițiile din comuna Cristian

Târgul Comunităţilor Rurale se va desfăşura, în acest sfârşit de săptămână, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Patru meşteşugari, trei localnice, specialiste în bucătăria tradiţională a locului, şi trei producători de brânză, carne şi vin din comuna Cristian vor fi prezenţi în acest sfârşit de săptămână la Târgul Comunităţilor Rurale, ediţia a V-a. Cu acest prilej, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de ţară, vor fi amenajate trei ateliere interactive. Este vorba despre un atelier de cusut pe chindeie, un  atelier de confecţionat  păpuşi din aţă, un  atelier de brodat şi un atelier de fierărit tradiţional.

47674 Cristian, Sibiu

Program pentru promovarea patrimoniului

Activitățile se vor desfășura sâmbătă și duminică, între orele 11 și 17. „Vizitatorii vor putea descoperi tradiţiile culturale ale comunităţii multietnice din localitatea Cristian, judeţul Sibiu. Timp de două zile, vom avea la Muzeul ASTRA mâncăruri pregătite după un reţetar foarte vechi, exponent al unei convieţuiri şi istorii comune de peste 800 de ani, dar şi momente folclorice şi coregrafice din patrimoniul imaterial al comunităţii. Primele două ediţii ale acestui târg au fost organizate în 2014, cu participarea comunelor Şeica Mică şi Cârţişoara. Evenimentul face parte din programul Muzeului ASTRA pentru promovarea patrimoniului cultural din mediul rural aşa cum se păstrează el în satele din România”, explică Ştefan Păucean, muzeograf în cadrul C.N.M. ASTRA.

DSC_0004

Produse tradiţionale

Vizitatorii vor putea degusta preparate tradiţionale reprezentative pentru comunitatea româno-săsească din Cristian, cum ar fi „hencleş «ca la saşi»”, prăjitură de casă „de la saşi”, gogoşi cu brânză / uscăţele săseşti / pâine, ciorbă (zamă) de fasole verde cu smântână de bivoliţă, ceaun antic (ingrediente: linte şi carne de porc), potrivit muzeografului Lucian Robu. Vor fi prezenţi la târg şi producători de vin din Cristian, cu mostre de vin de rozinchine pentru degustări.

47670 Cules

Joc şi voie bună

Ansamblul popular de joc „Plaiuri de munte“ al Parohiei „Buna Vestire“ din comuna Cristian şi grupul vocal „Doruri mărginene“ – clasa externă a Şcolii Populare de Arte „Ilie Micu” din Sibiu vor susţine spectacole sâmbătă şi duminică, în jurul orei 12. Târgul Comunităţilor Rurale aduce în Muzeul ASTRA şi „gărzile pretoriene” de la Asociaţia Castrum Novis. „Gărzile” vor prezenta armamentul şi echipamentul militar, confecţionate ca replici ale artefactelor descoperite în castrul roman de lângă comuna Cristian.

Ştefan PĂUCEAN | muzeograf:
„Timp de două zile, vom avea la Muzeul ASTRA mâncăruri pregătite după un reţetar foarte vechi, exponent al unei convieţuiri şi istorii comune de peste 800 de ani, dar şi momente folclorice şi coregrafice din patrimoniul imaterial al comunităţii.“

31277

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*