Centura de ocolire Sibiu Sud naște controverse la Rășinari

Planul Urbanistic Zonal al viitoarei variante de ocolire Sibiu Sud, pus recent în dezbatere publică de către Consiliul Județean Sibiu i-a nemulțumit pe o parte dintre locuitorii comunei Rășinari.

Aceștia susțin că viitoarea șosea care ar urma să traverseze și o zonă de pe teritoriul administartiv comunei, le va afecta în mod negativ viața, și va afecta în mod ireversibil calitatea aerului și peisajele din jurul Rășinariului.

Din acest motiv, cei nemulțumiți de traseul viitoarei centuri au lansat prin intermediul unui grup creat pe Facebook un protest public împotriva viitoarei șosele.

„De zece ani sibienii se bucură de produsele naturale ale micilor producători locali din Mărginimea Sibiului. O bună parte dintre ei sunt din comuna Rășinari. Din păcate o parte însemnată dintre ei își vor pierde livezile, terenurile unde cu multă trudă cultivă legume, o parte din pășunatul oilor și locurile de producere a furajelor.

Localnicii care rămân totuși cu terenurile vor avea parte de poluare cu noxe și particule în suspensie ajungând să scoată la vânzare produse poluate care pun viața consumatorilor în pericol. Fără o dezbatere publică transparentă suntem puși în fața faptului aproape împlinit să acceptăm acest sacrificiu inechitabil atât pentru locuitorii de astăzi dar mai ales pentru generatiile viitoare. Impactul vizual asupra comunei Rășinari va fi major, peisajul fiind mutilat ireversibil, fără a se ține seama de patrimoniul natural în care Dumnezeu a rânduit să ne naștem și să creștem” se arată în documentul dat publicității de către rășinăreni.

Semnatarii documentului susțin că șoseaua care urmează să treacă pe teritoriul Rășinariului va afecta în mod negativ prin poluare zona Tropinii Noi unde mulți orășeni și-au construit case de vacanță sau unde s-au mutat definitiv penru a avea parte de aer curat și liniște.

„Prețul pe care comunitatea este forțată sa îl accepte este prea mare, bunicii și străbunicii noștri au luptat în cele două războaie mondiale și drept recompensă au primit aceste suprafețe de teren pe care împreună cu familiile lor cu multă trudă le-au muncit. Au reușit să se opună colectivizării comuniste, au ținut piept piedicilor aduse în cale odată cu trecerea timpului. Astăzi, suntem datori să protejăm acest areal minunat de o construcție mamut inutilă, care nu a fost cerută de comunitate și care nu ajută comunitatea. Orașul Sibiu are deja o centură ocolitoare și această zonă nu prezinta aglomerări de trafic rutier. Există rute mult mai scurte pe care se pot construi drumuri, distanțele sunt mici astfel încât nu trebuie să fie construită o „autostradă” ca să fie legate două cartiere din oraș” se mai spune în document.

Primarul Comunei Rășinari, Bucur Bogdan este de altă părere. El spune că centura sud va fi benefică pentru comunitatea din Rășinari și va facilita accesul spre și dinspre Rășinari în diverse zone ale Sibiului.

„Consider că centura este benefică pentru comunitatea atât din Rășinari cât și din Sibiu. Traseul nu afectează multe proprietăți. Deasemenea ne-am asigurat că frumusețea peisajelor și perspectiva dealurilor din jurul Rășinariului nu vor fi afectate de viitoarea șosea. Drumul va trece foarte aproape de limita administrativă cu municipiul Sibiu, astfel încât Rășinariul nu are cum să fie afectat în mod negativ” a declarat Bucur Bogdan pentru Mesagerul de Sibiu.

Prima variantă a PUZ-ului centurii ocolitoare Sibiu-Sud este publicată pe paginile oficiale ale Consiliului Județean Sibiu și la sediul Agenției de Protecția Mediului Sibiu.

Comentariile și sugestiile cetățenilor se pot trimite pe adresa de e-mail a APM Sibiu, office@apmsb.anpm.ro în termen de 15 zile calendaristice de la data apariției anunțului, adică până în 31 octombrie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*