Cercetătorii le dau întâlnire sibienilor la Noaptea Cercetătorilor 2015

Noaptea Europeană a Cercetătorilor va avea loc pentru a zecea oară în România. Cel mai important eveniment ştiințific din Europa, prin care publicul larg îi poate descoperi pe cercetători și rezultatele acestora, revine la Sibiu.

În 25 septembrie, „Noaptea Cercetătorilor 2015“ îi va prezenta comunităților pe cercetători, exploratori, inventatori din toate domeniile științei, într-un mod neconvențional, în peste 300 de orașe ale Europei, dintre care 15 sunt din România. Evenimentul – care la Sibiu este organizat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu, Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” – va începe la ora 17, se va încheia aproape de miezul nopții și îşi propune să aducă publicul de toate vârstele mai aproape de ştiinţă şi de cercetare, informează reprezentanții ULBS.

Experimente și distracție

În spațiile facultăților de Inginerie, Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului, Ştiințe, Litere şi Arte și Drept, sibienii vor fi martorii unor experimente inedite, conferinţe fascinante şi concursuri care unesc inspiraţia şi creativitatea cu legile fizicii, iar companii sibiene vor expune produse şi tehnologii ale viitorului, cu impact ȋn viața de zi cu zi.

EXPERIMENT FIZICAÎn cele aproximativ 8 ore de desfășurare a evenimentului vor putea fi urmărite demonstrații cu roboți şi sisteme mecatronice; imprimări de produse 3D şi experimente virtuale; tehnologii inteligente ȋn automobilul viitorului; experimente din domeniul ingineriei alimentare, fizicii şi chimiei; demonstrații ȋn laboratorul de criminalistică şi grafologie; evaluarea stării ecologice a râurilor; sisteme de reciclare și energie regenerabilă; ateliere de producere a unor replici după obiecte antice, pornind de la informația științifică; demonstrații cu aeromodele; dispozitive inteligente de monitorizare a stării de sănătate; sisteme de măsurare a câmpului electromagnetic; joc şi simulare în domeniul instruirii colective; echipamente medicale de urgență și soluții accesibile publicului larg pentru a putea acționa într-o situație de urgență medicală; experimente științifice prin jocuri interactive; prelegeri şi prezentări de proiecte internaționale de cercetare şi multe alte evenimente.

Pentru copiii din învățământul primar și preșcolar există o zonă special amenajată, cu jocuri, animație și concursuri.

Participare cu programare

Elevilor și liceenilor care vin în grupuri organizate li se oferă posibilitatea de a participa la tururi ghidate ale întregii expoziții. Programările se pot face la adresa electronică silvia.marginean@ulbsibiu.ro. Specialiştii din diverse domenii pot participa la prezentări și prelegeri și pot intra în dialog cu cercetători, profesori și doctoranzi. Toți participanții vor fi înscriși automat la tombolă și pot câștiga diverse premii. Noaptea Cercetătorilor este un eveniment finanțat de către Comisia Europeană, prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*