Cheltuieli tot mai mari pentru sănătatea sibienilor

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sibiu a decontat pentru anul trecut peste 732 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o creştere cu 21 la sută, adică de 130 de milioane de lei faţă de anul 2017, potrivit datelor prezentate de conducerea instituției.

„Bugetul de plăţi efectuat pentru anul 2018 a fost mai mare decât 2017, cu 21,3 %, în valori nete discutăm undeva de 130 de milioane de lei“, a susținut Vasile Spinean, ieri, într-o conferință de presă, la prezentarea raportului pentru 2018.

„Grosul“ banilor a mers pe salarii

Din cei 130 de milioane de lei decontaţi în plus în 2018, cei mai mulţi bani, adică 70 de milioane de lei, s-au cheltuit pentru creşterea salariilor medicilor şi a asistentelor medicale. „Transferurile între unităţile administraţiei publice pentru susţinerea creşterii salariale la spitale a ajuns la 168.642.918 lei, adică 213 % faţă de anul precedent. Din totalul de creştere de 130 de milioane, 70 de milioane s-au dus în creşterile salariilor la doctori şi la asistenţi“, a precizat Spinean.

Directorul CJAS a arătat că, toate cele opt spitale publice din judeţul Sibiu, au cheltuit, pentru noiembrie 2018, peste 75 % din banii decontaţi de Casă, pentru salarii. Spre exemplu, Spitalul CFR a cheltuit 97,99 la sută din banii decontaţi de CJAS pentru luna noiembrie, pentru plata salariilor. Însă calitatea actului medical nu a crescut în judeţul Sibiu, la stat, pe măsura majorării salariilor doctorilor şi asistentelor medicale, consideră directorul CJAS. „Nu am simţit în domeniul calităţii actului medical o creştere pe măsura creşterii veniturilor profesioniştilor din sănătate. Am mai spus-o, o repet până nu o văd palpabil“, a spus șeful Casei de Asigurări.

Tratamente mai scumpe

Din datele deţinute de CJAS Sibiu, se poate observa că în anul 2018 s-au cheltuit mai mulţi bani, faţă de anul 2017, pentru tratarea anumitor afecţiuni, cum sunt cazurile de cancer.
„Ca o concluzie, nu aş putea spune că sibienii sunt mai bolnavi, ci doar că sibienii au acces din ce în ce mai mult la tehnici mai noi şi la tratamente mai noi, care costă adecvat“, a declarat Spinean.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*