Cîmpean le cere social-democraților sibieni să se dezică de acțiunile Guvernului și ale conducerii PSD

PNL Sibiu condamnă abuzul de putere săvârșit de Guvernul Grindeanu la adoptarea celor două ordonanțe privind grațierea și modificarea codurilor penale. Daniela Cîmpean, prim-vicepreședintele PNL Sibiu, susține că Guvernul a încălcat legea prin adoptarea acestor ordonanțe.
Potrivit acesteia, Guvernul a sfidat toți cetățenii acestei țări, inclusiv pe cei care au votat partidul de guvernământ. „Maniera în care au înțeles guvernanții să adopte aceste ordonanțe și să se comporte în continuare,  demonstrează că sutele de mii de români ieșiți în stradă, cu copii, în condiții total improprii, sunt de-a dreptul sfidați. Dacă Guvernul avea convingerea că aceste măsuri sunt cu adevărat necesare și văzând opoziția vehementă a cetățenilor, trebuia, în prealabil să facă informări, dezbateri reale, transparente prin care să arate oportunitate lor. Modalitatea în care a procedat Guvernul a creat în rândul cetățenilor frustrare, nesiguranță  în viitor, și poate anula munca a milioane de români care au făcut din Romania o țară respectată“, consideră Cîmpean.

„Fără a contesta dreptul Guvernului de a adopta ordonanțe de urgență, arătăm că acestea trebuie să respecte o anumită rigoare și anume trebuie să fie adoptate numai în situații extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora. Deși aveau obligația de a arăta, în cuprinsul acestora, motivele care justifică urgența, acest lucru nu s-a realizat. Exista o «tentativă» de motivare a urgenței prin invocarea unor decizii ale Curții Constituționale și directive ale forurilor europene, însă, atâta timp cât parte din acestea datează din 2015 și chiar 2014, urgența nu se justifică sub nicio formă“, a declarat Cîmpean, astăzi, într-o conferință de presă.

Grațierea și modificarea codurilor penale nu rezolvă problemele reale cu care se confruntă cetățenii, ci rezolvă punctual problemele de natură penală a unor persoane, în opinia liderului liberal. Daniela Cîmpean subliniază că, în ciuda problemelor reale din sistemul penitenciar românesc, motivarea grațierii pe suprapopularea penitenciarelor este de asemenea nejustificată, având în vedere datele comunicate chiar de către Administrația Națională a Penitenciarelor. „Acestea arată că supraaglomerarea ca fenomen este în scădere, iar cifrele demonstrează că acest efect este unul consistent. În ultimii 10 ani, numărul deținuților a scăzut de la aproximativ 48.000 la aproximativ 27.000. În acest acest context, reprezentanții  ANP apreciază că supraaglomerarea va scădea în maxim 4 ani, dacă planurile existente vor fi finanțate și implementate. Potrivit acelorași surse, rata mortalității în penitenciare este de 3,5 la mia de deținuți, în timp ce rata mortalității în România este de 11 la mia de locuitori“, a adăugat Daniela Cîmpean.

În final, conducerea PNL Sibiu a lansat un apel la parlamentarii din organizația PSD Sibiu să se dezică de acțiunile Guvernului și ale conducerii PSD, așa cum au făcut-o și alți colegi de-ai lor din țară. „Lipsa unei atitudini publice în acest sens nu arată decât că, la rândul lor, și ei sfidează zecile de mii de sibieni ieșiți în stradă în ultimele seri“, conchide Cîmpean.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*