Cîmpean și Fodor „gospodăresc“ noul spital

Apropierea campaniei electorale îi determină pe politicienii locali să vină cu proiecte din ce în ce mai îndrăznețe pentru sibieni. Absolut necesare, dar, din păcate, încărcate de un substrat politizat și lipsite de un fundament financiar clar și stabil. Un astfel de proiect este construcția noului spital de urgență pe Drumul Hoților

img_1254Coincidență sau nu, tocmai în pragul bătăliei pentru Parlament, Daniela Cîmpean (PNL), președintele Consiliului Județean, și Astrid Cora Fodor (FDGR), primarul Sibiului, și-au strâns mâna pentru spital. Practic, nu fac decât să readucă în actualitate ceea ce au încercat fostul primar Klaus Iohannis, fostul prefect Ion Ariton și Martin Bottesch, fost președinte al Consiliului Județean. Proiectul a rămas „în aer“, deși și ei aveau o adresă pentru noul spital: Calea Poplăcii. Din bugetul local și cel al județului s-au cheltuit, în acești ani, o grămadă de bani pe documentații și nu s-a văzut nimic. Așadar, până acum nu s-a schimbat decât adresa și toată investiția repornește de la zero.

Suflu nou, cu iz de promisiuni electorale

După ce au promis că se vor implica în construcția unui nou spital, în campania precedentă, dar și din dorința de a-i sprijini pe candidații la alegerile parlamentare din formațiunile politice pe care le reprezintă, Cîmpean și Fodor fac primul pas birocratic. Terenul generos îl așteaptă de la Guvern printr-o viitoare hotărâre. Nimic limpede despre finanțare. Nu ne rămâne decât să vedem cum se vor mișca autoritățile locale și cum vor susține proiectul viitorii parlamentari de Sibiu, practic aceiași din 2008.

Mingea e în terenul Guvernului

Consilierii judeţeni au aprobat, miercuri, în unanimitate, o hotărâre prin care cer Guvernului să transmită în administrarea Consiliului Judeţean 20 de hectare de teren aflat pe Calea Șurii Mici. Și aleșii PSD și-au declarat susținerea, prin vocea lui Constantin Oprean. În prezent, terenul este administrat de către Agenţia Domeniilor Statului. Intenţia este de a construi din bani proprii, dar și de la Ministerul Sănătăţii şi dintr-un credit bancar, un spital judeţean nou, în cadrul căruia să funcționeze și Pediatria. Cu alte cuvinte, principalele unităţi spitaliceşti din judeţ ar urma să se mute în sedii moderne, dotate la standarde europene. Totuși, chiar și dacă vor primi terenul şi vor face rost de bani, autorităţile locale recunosc că lucrările nu ar putea începe mai devreme de anul 2020.

O casă nouă pentru toate spitalele. Cândva

Daniela Cîmpean a precizat că Primăria Sibiu și Consiliul Județean sunt parteneri în acest proiect de anvergură. „Nu vreau să avansez niște discuții, pentru care nu avem făcute studii. Vom avea o echipă de specialiști care cu asta se va ocupa. Secțiile (n.red.- cele ale actualului spital clinic județean) se vor muta…. Practic, este o nouă casă pentru același spital. La finalul proiectului, toate spitalele din Sibiu vor fi edificate pe acel teren“, a menționat șefa Legislativului județean.

Și primarul Astrid Fodor reiterează decizia fermă de susținere a acestui proiect. „Nu mai este o surpriză pentru dvs. că am pornit împreună la drum, în anul 2007, privind intenția de a construi un spital nou județean. Atunci era președintele al Consiliului Județean dl. Martin Bottesch și primar dl. Klaus Iohannis, care au avut viziunea acestui proiect. Acum s-a ivit, într-adevăr, posibilitatea să-l realizăm, existând într-adevăr o relație de colaborare între aceste două instituții. Am convingerea că va apărea și această hotarâre de Guvern și, după aceea, se vor stabili restul detaliilor. Trebuie făcute studii, proiecte, suntem de abia la început. Este un proces de durată mai îndelungată. E important că, după atâția ani de așteptare, avem un loc pentru acest spital. Sibiul nu mai are terenuri. Tocmai din acest motiv n-am putut construi spitalul județean“, arătat Fodor.

Daniela Cîmpean | președinte CJ

„Este un proiect comun, pe care intenționăm să îl realizăm cât mai curând posibil. Solicităm Guvernului României să emită o hotărâre de Guvern prin care un teren să fie trecut în proprietatea publică a județului Sibiu, pentru a se realiza, în primă fază, construcția noului spital clinic județean de urgență, urmând ca, ulterior, să discutăm și despre alte unități sanitare care vor fi edificate pe acest teren.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*