Cine este Fabiana Martinescu-Bădălan, Ambasador al sportului sibian. Profesoara de la AFT și arbitru de baschet

Fabiana Martinescu-Bădălan, cadru didactic în cadrul Facultății de Științe Militare a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, arbitru de baschet în competiții naționale și internaționale a fost premiată ca Ambasador al sportului sibian.

Performanțele obținute ca arbitru de baschet în competiții naționale și internaționale ale conf. univ. dr. Fabiana Martinescu-Bădălan, au fost răsplătite în cadrul Galei Sportului Sibian 2022, organizată de Consiliul Județean Sibiu și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, fiind premiată ca Ambasador al Sportului Sibian.
Cu o carieră impresionantă, de peste 20 de ani în baschet ca arbitru și observator video, susținută la cel mai înalt nivel, Fabiana și-a început activitatea în anul 2000, ca arbitru local, apoi la nivel divizionar. A activat în campionatul intern, în Liga Națională de Baschet Masculin, pe parcursul anilor 2007-2017, arbitrând finale de campionat și de Cupa României.
Totodată, în anul 2007, la Vodice, în Croația a susținut și promovat examenele pentru arbitru în cadrul Federaţiei Internaţionale de Baschet (FIBA). Până în anul 2017, a participat ca arbitru FIBA la numeroase competiții internaționale din cadrul Campionatului FIBA Asia U16 feminin desfăşurat în India (2009), în cadrul Campionatului FIBA Asia U16 feminin, din Thailanda (2010) şi în cadrul Campionatului FIBA America U18 feminin din Puerto Rico (2012).
A fost membră a comisiei de arbitraj din cadrul Campionatelor Europene de senioare desfăşurate în Polonia (2011), Franța (2013), Ungaria (2015) şi Cehia (2017), cu prezenţă în meciurile jucate pentru locurile III-IV, semifinală şi finală.
De asemenea, a arbitrat finala Campionatului Mondial U17 feminin din Franța (2010) şi turneele finale ale Euroligii feminine desfăşurate în Rusia (2011, 2013, 2014 şi 2017), Turcia (2012) şi Cehia (2015).
De-a lungul carierei internaționale a participat la numeroase stagii de pregătire în Slovenia și Spania, iar după încheierea activității de arbitru a devenit observator video pentru îmbunătățirea calității arbitrajelor în baschetul din campionatul intern. Din anul 2021 colaborează din nou cu FIBA, participând la cursurile pentru instructor național și devenind observator video și la meciurile internaționale disputate sub egida federaţiei.
”Din anul 2015, Fabiana este cadru didactic în cadrul Facultății de Științe Militare a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, predând studenților noștri disciplina Educație fizică militară.
Felicitări colegei noastre pentru premiul obținut!
Semper Una!”, transmit reprezentanții AFT  Sibiu, pe pagina de facebook a instituției sibiene de învațamânt militar superior.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*