Cine îi apără pe paznicii pădurii?

Paza pădurii a devenit o activitate tot mai plină de pericole pentru personalul silvic.

Acum, când toamna se apropie și zilele până la venirea frigului sunt tot mai puține, presiunea asupra pădurii și a pădurarilor este în creștere, tentativele diverșilor cetățeni certați cu legea de a se aproviziona ilegal cu lemne de foc sau chiar de a comercializa material lemnos furat sunt tot mai numeroase.

Nevoia de bani îi îndeamnă la gesturi extreme

În condițiile în care, în urma pandemiei de Covid-19, activitatea economică din țară a scăzut pe toate planurile, locurile de muncă s-au împuținat, iar veniturile au scăzut și un număr semnificativ de persoane s-au repatriat în satele din județ fără a avea un loc de muncă sau alt venit, paza pădurii a devenit o activitate tot mai plină de pericole pentru personalul silvic implicat.

Pădurari atacați cu drujbele

La începutul acestei săptămâni, polițiștii din cadrul Poliției orașului Săliște și cei ai Secției de Poliție Rurală Orlat au depistat un săliștean în vârstă de 43 de ani care transporta 2,5 mc de material lemnos, esență salcâm, fără documente de proveniență. Bărbatul a fost amendat cu 1.000 de lei, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat Ocolului Silvic Valea Frumoasei Săliște.

Însă nu toate controalele se desfășoară pașnic. Amenințările de toate felurile, distrugerea diferitelor amenajări silvice sau cinegetice sunt, din păcate, la ordinea zilei pentru personalul silvic cu atribuții de pază. Zilele trecute, acestea au culminat cu amenințări cu moartea, infractorii surprinși la furat de lemne folosindu-se de motofierăstraiele mecanice cu care au tăiat ilegal arbori în încercarea lor de a-i intimida pe pădurarul și responsabilul cu paza de la Ocolul Silvic Avrig care i-au surprins la furat. Aceștia au solicitat sprijinul Secţiei de Poliţie nr. 4 Porumbacu, unde au depus împotriva hoților de lemne o plângere penală privind săvârşirea infracţiunii de ultraj, toată altercaţia fiind înregistrată video de către angajații ocolului. În urma audierilor, s-a dispus arestarea preventivă a infractorilor pentru o perioadă de 30 de zile.

Nu fiți complici la furtul de lemn!

Aprovizionarea gospodăriilor cu lemn de foc este gestionată de Direcția Silvică Sibiu, care colaborează în acest sens cu primăriile. „Deși Direcția Silvică Sibiu face toate eforturile pentru aprovizionarea populației cu lemn de foc, astfel încât, în colaborare cu primăriile din raza de activitate, să asigure necesarul pentru iarna care se apropie, există în continuare cetățeni care încearcă să sustragă ilegal lemn din pădure, pentru consumul lor sau pentru comerț ilicit.

Pe această cale dorim să atragem atenția cetățenilor ca, atunci când cumpără lemn de foc din alte surse decât ocoalele silvice, să se asigure că acesta este însoțit de documente legale de proveniență, evitând astfel să devină complici la furtul de lemn și chiar să plătească un preț mult mai mare decât cel de pe piață.

Activitatea de administrare a fondului forestier național, cu tot ceea ce presupune ea, în primul rând paza pădurii, urmată de efectuarea lucrărilor obligatorii, dar și livrarea lemnului de foc la populație și derularea cât mai aproape de normal a contractelor de furnizare masă lemnoasă sau material lemnos fasonat, este necesar să se desfășoare în continuare, diminuându-se astfel impactul negativ pe care îl are această pandemie asupra economiei naționale și mondiale.

Luptăm alături de celelalte instituții ale statului împotriva tuturor amenințărilor aduse fondului forestier național și promovăm principiile gospodăririi durabile a acestuia, ale conservării și păstrării biodiversității și valorii deosebite a pădurilor noastre, care nu sunt altceva decât rodul aplicării acestor principii de către silvicultori în ultimii 200 de ani“, au menționat reprezentanții Direcției Silvice Sibiu.

Muncă intensă și complexă

„Gospodărirea celor 119.890 hectare de fond forestier, din care 61.100 hectare proprietate publică a statului și 58.790 hectare aparținând altor deținători, presupune o muncă intensă și complexă, dar totodată deosebit de frumoasă, pentru întreg personalul Direcției Silvice Sibiu și al celor opt ocoale silvice din subordine, personal care și-a asumat cu responsabilitate și profesionalism îndeplinirea menirii pe care o are, aceea de a de a aduce un plus-valoare pădurilor administrate pe toate planurile: ecologic, economic, social și cultural“, au mai precizat cei de la Direcția Silvică.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*