Cine se opune intrării României în spaţiul Schengen?

Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, a declarat, azi, la Cluj-Napoca, la o întrunire având ca temă actualitatea economică, că nu există nicio obiecţie concretă a Germaniei împotriva intrării României în spaţiul Schengen.

„Eu nu ştiu să existe o obiecţie concretă a Germaniei împotriva intrării României în spaţiul Schengen. Nu a fost exprimată niciodată nicio obiecţie în mod concret. Se exprimă la nivelul discuţiei politice şi diplomatice următoarea idee – «tehnic şi şi politic sunteţi compatibili cu spaţiul Schengen, sunt însă dificultăţi de parcurs şi vedeţi, îi convingeţi pe francezi şi pe olandezi». Aud de ani de zile asta şi din calităţile mele precedente de observator mai puţin constrâns, ca să zic aşa, al scenei politice. Mai nou observ că şi povestea cu spaţiul Schengen a intrat în tumultul acesta care transformă de la o zi la alta UE într-o arenă de lupte deschise cu rezultat neclar”, a declarat Hurezeanu, citat de Mesagerul de Alba.

Mai mult, spune diplomatul sibian, francezii, olandezii și germanii dau fiecare vina pe ceilalți atunci când vine vorba despre cine se opune intrării României în Spațiul Schengen.

Potrivit lui Emil Hurezeanu, țara noastră îndeplinește atât condiționalitățile politice cât și cele tehnice, dar că, n-ar fi exclus ca, în curând, condițiile tehnice să nu mai fie îndeplinte.

Ambasadorul a mai precizat că, în opinia sa, se află în derulare o fază de pregătire a unei reforme a spaţiului Schengen.

„Preşedintele Franţei a vorbit la Bucureşti cu degetul ridicat – i se reproşau uneori germanilor că fac asta (…) dar de data asta a făcut-o preşedintele Franţei care a spus că «oricum reformăm spaţiul Schengen şi vedem atunci ce rol veţi avea». (…) Asta după vreo 500 de milioane deja investiţi. Deci, între timp, când vom corespunde din punct de vedere politic, nu vom mai fi apţi din punct de vedre tehnic şi o luăm de la capăt”, a mai spus ambasadorul.

Emil Hurezeanu a participat azi, la Universitatea Babeş-Bolyai, la dezbaterea „Puterea economică germană şi influenţa acesteia asupra structurii economiei româneşti”, care a avut loc în cadrul Festivalul de Toamnă al Economiei Germane – Herbstfest, organizat de Clubul Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord (DWNT). Au mai participat fostul premier Dacian Cioloș și lideri ai DWNT.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*