Ciprian Faraon: Conflict de interese sau lipsă de profesionalism? (CP)

Mă simt obligat să reacționez urmare a sesizărilor primite din partea unor antreprenori, în legătură cu regulamentul privind modul de autorizare și desfăsurare a activității de comerț stradal alimentar pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu pe strada Nicoale Balcescu, regulament conceput de aparatul de specialitate al Primăriei Sibiu și aprobat de Consiliul Local si a modului cum este organizata procedura de selectie a operatorilor privati. Aceasta procedura a fost lansata la inceputul lunii martie 2023.

Foto: Forța Dreptei Sibiu

Nu mă voi apleca asupra chestiunilor punctuale ale celor care au făcut sesizările, deși le consider pertinente, ci voi încerca să atrag atenția asupra lipsei de transparență cu care se organizează selecția operatorilor. De cațiva ani, înteleg, planează suspiciunea conflictului de interese asupra unor persoane din conducerea primariei, interese care satisfac afacerile familiilor acestora sau ale unor apropiați ai acestora, cu privire la acordarea autorizațiilor pentru desfășurarea activităților de comerț stradal.

În regulament se vorbește despre o selecție pe criterii calitative în detrimentul celor cantitative, despre o selecție unitară bazată pe criterii obiective, corecte, echitabile și fără echivoc, însă tocmai sistemul folosit de funcționarii primăriei este cel care contrazice cele menționate în regulament. Principiul este primul venit, primul servit, cu alte cuvinte cel care reușește să apese ”Enter” cel mai rapid este și cel care reușește contractarea.

Conform antreprenorilor, la fiecare utilizare a sistemului informatic, indiferent ce regulament deservește, generează suspiciuni de fraudă, sistemele electronice cad subit, iar după reluarea funcționării sistemului locurile apar ocupate. Sper din tot sufletul ca cei din administrația publică să nu invoce nevoia de digitalizare a anumitor procese, ascunzându-se în spatele acestui deziderat, pentru că nu soluția este greșită ci faptul că deși sunt sesizați de nefuncționalitatea sistemului, așa cum a fost gândit, cei din primărie continuă să-l folosească făra a interveni. Dincolo de lipsa de transparență și încurajarea unor politici concurențiale neloiale, cred că sunt afectate dreptul la libera concurența si egalitatea de șanse.

Nu dețin elemente incriminatorii asupra unor funcționari ai primariei, nu știu dacă vorbim de lipsa de profesionalism sau conflictul de interese, însă pare destul de sigur ca problema există și nimeni nu ia nicio măsură. Sub nicio formă nu aș permite astfel de abordări în Primaria Sibiului, dacă aș conduce această instituție. De multe ori, din nefericire, poziția unor funcționari, de prea multă vreme agățați de o funcție, conduce la abuzuri sau la lipsă de viziune, cetățeanul de rând fiind primul afectat.

Sper într-o intervenție a doamnei primar, apreciindu-i corectitudinea și seriozitatea.

 

Ciprian Faraon, Președintele Organizației Municipale Forța Dreptei Sibiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*