Cluj versus Sibiu. ARIES Transilvania realizează cel mai complex studiu de piaţă al industriei de software şi servicii IT din România

Un studiu despre situaţia pieţei de IT din Cluj-Napoca în comparaţie cu cea din Sibiu și alte șapte centre urbane mari din ţară a fost demarat de ARIES Transilvania (Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software din România). 

Studiul vizează analiza evoluţiei industriei şi nevoile specifice ale companiilor şi angajaţilor din domeniu. Proiectul de cercetare are scopul de a furniza o imagine actuală pentru Cluj-Napoca, asupra nevoilor şi provocărilor companiilor din domeniul IT, punând datele în context local şi naţional, precizează un comunicat de presă citat de AGERPRES.

‘Studiul realizat de ARIES Transilvania se află la cea de-a doua ediţie anuală şi va avea o componentă cantitativă, aplicându-se un chestionar online pe un eşantion format din peste 800 de companii de IT, din cele 9 oraşe (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Oradea, Braşov, Constanţa, Craiova, Sibiu), dar şi o componentă calitativă, urmărindu-se realizarea a peste 30 de interviuri individuale cu manageri şi responsabili ai departamentelor de resurse umane ale firmelor din domeniu. În cadrul studiului se va acorda o importanţă deosebită analizei produselor proprii şi inovatoare, trendurilor industriei şi oportunităţilor de dezvoltare şi inovare pentru companii’, se arată în comunicatul ARIES Transilvania.

Preşedintele ARIES Transilvania, Voicu Oprean, a menţionat că acest studiu vine să clarifice presiunea pusă pe universităţi şi autorităţi locale de a genera un număr mai mare de forţă de muncă calificată pentru industria de IT.

„Să sperăm că, în momentul în care concluziile studiului ne vor arăta că există o nevoie stringentă de mai mult personal specializat în IT, nu doar în Cluj, cât şi în alte oraşe mari din România, vom putea accelera parteneriatele cu mediile universitare”, a declarat, potrivit comunicatului, Voicu Oprean.

Studiul se va desfăşura în perioada iulie-septembrie 2017 şi va cuprinde inclusiv o analiză comparativă a rezultatelor financiare a companiilor din domeniul IT, pe ultimii 6 ani, în vederea identificării evoluţiei economice a sectorului, cât şi a principalelor provocări şi probleme întâmpinate de companiile din această industrie.

Cercetarea va urmări şi obţinerea unor informaţii exacte despre structura angajaţilor, fluctuaţia de personal, nevoile de training, produsele proprii şi gradul de inovare al acestora, precum şi despre pieţele de desfacere ale companiilor din sectorul IT.

Raportul final al cercetării va fi disponibil şi în limba engleză, fiind prezentat în cadrul unui eveniment public în toamna acestui an, ulterior putând fi accesat şi online.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*