CNSU a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Cine este exceptat de la carantină?

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat vineri o nouă hotărâre prin care se actualizează lista ţărilor/ teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat.

Noua listă aprobată de CNSU intră în vigoare începând cu data de 9 ianuarie, ora 00,00.

Printre ţările aflate în zona roşie se numără Franţa, Elveţia, Grecia, Spania, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Germania, Austria.

Vezi AICI lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic ridicat.

Cine este exceptat de la carantină?

Pentru UE, Spațiul Economic European sau Elveția, persoanele care vin din zona verde sau galbenă sunt scutiți de carantină dacă au schema completă de vaccinare, au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau au un test PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte. Pentru cei din zona roșie, este valabil doar vaccinul sau trecerea prin boală.

De asemenea, sunt scutiți ce carantină cei care au test negativ și stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.

Copiii sub 12 ani nu au niciun fel de restricții, iar cei cu vârste între 12 și 16 ani trebuie să aibă test PCR negativ. De asemenea, carantina nu se aplică mai multor categorii de angajați.

Pentru persoanele care vin din afara UE, sunt scutiți de la carantină cei care au schema completă de vaccinare sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și care au un test PCR făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

Mai sunt scutate de carantină persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul țării.

Vezi AICI hotărârea CNSU nr. 2 din 07.01.2022.

Reamintim că din data 20 decembrie 2021, persoanele care intră pe teritoriul României trebuie să completeze obligatoriu Formularul digital. Formularul se completează individual cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România.

Formularul nu trebuie tipărit pentru că este afișat automat în sistemul informatic al Poliției de Frontieră după scanarea cărții de identitate sau a pașaportului, iar necompletarea formularului se sancționează conform legislației în vigoare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*