Colecția „Oameni de stat ai Sibiului“

Săptămânalul Mesagerul de Sibiu vă propune, stimați cititori, o nouă serie de suplimente strânse într-o colecție denumită „Oameni de stat ai Sibiului“.
Prin această acțiune editorială, ne propunem să vă aducem în atenție oameni de stat ai Sibiului care au contribuit din plin la politica de stat a României, indiferent de funcțiile politice, administrative sau militare pe care le-au ocupat în istoria României, cu precădere după Unirea Transilvaniei cu România. Sunt prezenți în această colecție de suplimente actualul președinte al României, Klaus Iohannis, prim-miniștrii ca Octavian Goga, Radu Vasile sau Gavril Dejeu. Totodată, sunt prezenți lideri de partid din județul Sibiu, care, ulterior, au contribuit la consolidarea României Mari, cum este cazul lui Ilie Măcelariu, din Miercurea Sibiului, primul președinte al Partidului Național Român din Transilvania.
Marii lideri politici sibieni au avut un aport decisiv la promovarea valorilor românești, chiar dacă, până în 1918, Transilvania se afla sub Imperiul Habsuburgic și apoi Imperiul Austro – Ungar. Aici este și cazul liderilor „memorandiștilor“ din 1892. Mai mult, Sibiul a jucat un rol însemnat în momentele importante din istoria Transilvaniei și, apoi, a României. Până în 1918, marii oameni politici ai Transilvaniei fie și-au început cariera în Sibiu, fie au locuit în oraș pentru perioade lungi de timp, fie și-au trăit bătrânețile în urbea de pe Cibin. Aici, îi putem aminti pe Iuliu Maniu, Ioan Rațiu sau Alexandru Vaida Voevod. Din păcate, au existat și personaje negative în istoria țării care au legături strânse cu județul Sibiu.
Una peste alta, Sibiul a găzduit evenimente decisive în istoria României – cel mai recent este summit-ul din luna mai 2019 a șefilor de stat și de Guvern din Europa – dar a dat și nume de patrioți adevărați. Pentru a fi cât mai exacți și pentru a prezenta informațiile cât mai echidistant, am apelat la istorici și oameni de cultură apreciați din Sibiu, la șefi de instituții de prim-rang în județ, dar și oameni care au trăit pe viu istoria Sibiului.
Cosmin PAL