Comercianții sibieni luați la purecat de ITM. Amenzi pentru muncă nedeclarată sau lipsa afișării orarului de funcționare

În perioada 23-26.02.2022, I.T.M. Sibiu a desfășurat, la inițiativa Inspecției Muncii, Campania Națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul comerț (cod CAEN 47).

Acțiunile de control, desfășurate sub coordonarea inspectorului șef Stănilă Alexandru Marius, au urmărit identificarea și combaterea muncii nedeclarate, identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și tinerilor, determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL și de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă precum și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă.

Inspectorii de muncă au vizitat 151 de unități, inițiind controale la 57 dintre acestea.

În cadrul controalelor efectuate au fost aplicate 24 de sancțiuni, dintre care 4 amenzi și 20 de avertismente: 2 amenzi în cuantum de 40.000 lei au fost aplicate pentru muncă nedeclarată iar 2 amenzi în valoare totală de 3000 lei s-au dispus pentru neevidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru.

Pentru eliminarea neconformităților și intrarea în legalitate, inspectorii de muncă au dispus 47 de măsuri de remediere.

Printre neregulile constatate s-au evidențiat: neîncheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, lipsă dovadă acordare drepturi salariale, lipsa stabilire data plății salariilor în cadrul contractului individual de muncă, lipsa elementelor obligatorii din cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial, lipsa utilizării noului formular al contractului individual de muncă impus prin Ordinul MMPS nr. 585/2021.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*