Comori din China, pe scena TNRS

Spectacolul de dans „Comori folclorice din China” („Folk Treasures of China”), va fi prezentat la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, joi, 19 ianuarie, la orele 19.00. Producție a Beijing Dance Academy, instituţie de învăţământ superior de dans din China, fondată în 1954, evenimentul este organizat cu ocazia Anului Nou Chinezesc – Anul Cocoșului de Foc și prefațează sezonul chinezesc de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2017.

„Comori folclorice din China” reprezintă o colecție de muzică și dans tradiționale chinezești, care încorporează atât moștenirea culturală clasică, cât și dezvoltarea acesteia în perioada contemporană.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Ambasadei Republicii Populare Chineze la București și al Casei Româno-Chineze.

Actori și dansatori

Potrivit organizatorilor, reprezentaţia conţine douăsprezece momente ce îmbină formele tradiţionale de dans din mai multe zone ale Chinei, dar și regiuni din Tibet, Mongolia sau Coreea, acompaniate de acordurile instrumentelor muzicale tradiţionale.

Temele abordate acoperă o paletă largă de emoţii, de la dragostea dintre un bărbat şi o femeie, până la dinamicele dansuri războinice, de la cântece sacre, la sărbători în cinstea naturii şi recoltei.

Performance-ul se bazează pe o puternică componentă teatrală, actorii-dansatori transmiţând întreaga emoţie prin mişcare, mimică şi voce, în dorinţa de a împărtăşi spectatorilor bogata moştenire culturală a regiunilor din estul Asiei.

Studenții s-au documentat pe teren

Pentru a uni sferele dansului cu cele ale creativității, reprezentanții Beijing Dance Academy au vizitat multe orașe și au cerut ajutorul localnicilor. Studenții au învățat cele mai răspândite dansuri, cântece, și secvențe muzicale de percuție, au ascultat povești și legende din folclor și au experimentat culturile unice ale diferitelor regiuni. Unele cântece populare sunt interpretate în spectacol chiar de către actori.

Întreaga producție este bazată pe caracteristici teatrale moderne. În timp ce dificultatea jocului crește, actorii profesioniști își împing limitele corporale cât se poate de mult. Ei nu numai că restaurează dansurile și muzica, dar le aduc și un omagiu.

Peste 300 de studenți

Departamentul de dans etnic și popular chinezesc funcționează în cadrul Beijing Dance Academy și oferă programe de licență și masterat în dans, recunoscute la nivel național. Un scop major al programului este acela de a forma dansatori extraordinari și cercetători de o mare calitate culturală. În prezent, sunt peste 240 de studenți înscriși la programul de licență și peste 60 de studenți la cel de masterat.

Posibilități de achiziționare a biletelor

Accesul publicului la aceste reprezentații se face pe baza biletelor puse în vânzare atât la Agenţia Teatrală de pe str. Nicolae Bălcescu, nr. 17, cât şi online, pe eventim.ro. În limita locurilor disponibile, biletele se pot achiziționa și de la intrarea în sala de spectacol, cu 30 de minute înainte de începerea reprezentației. Preţul unui bilet este de 20 de lei, iar pentru cele achiziţionate online se adaugă un comision de 10 la sută.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*