Companiile locale gătesc pentru vizitatorii Muzeului ASTRA

Sibiul este cunoscut ca un oraș al culturii și al diversității comunităților. În acest sens, Asociația Sibiu 1191 va organiza o serie de evenimente dedicate tuturor localnicilor și turiștilor județului, în cadrul unui proiect numit „Diplomație și bun gust în Sibiu“, un program aflat la prima ediție. Evenimentele se vor desfășura în acest sfârșit de săptămână.

Duminică, 1 iulie, în zona Târgului de Țară din Muzeul din Dumbrava Sibiului, între orele 12 – 16, va avea loc concursul culinar „Diplomație și bun gust în Sibiu“, în cadrul căruia se vor întrece zece echipe românești și „internaționale“, ce vor pregăti mâncăruri realizate după rețete tradiționale reinterpretate.

Cele care vor găti duminică sunt companiile, printre ele numărându-se Dedeman (România), care va pregăti ciorbă dunăreană de crap, înnobilată cu leuștean verde și ardei iute, BRAMAC (SUA), cu tocăniță de mistreț cu legume, murături și mămăligă, precum și CESROM (Germania), care va găti iahnie de fasole cu ciolan afumat. De altfel, reprezentanții Policlinicii Medica vor prepara tocană de oaie din zona Mărginimii, iar Rotary Club Sibiu, prin cursanții din cadrul proiectului „Școala de Bucătari Adi Hădean“, va găti ostropel de pui cu mămăligă. Cei care vor avea poftă de păstrăv prăjit cu mămăligă și mujdei vor putea merge la standul celor de la Carrefour, iar cei care vor dori să deguste rețete italienești vor primi din partea Gianfranco & Stefano Arrosticini Abruzzesi, Pasta e Fagioli și Porchetta. Reprezentanții companiei austriece MATEC vor găti ciorbă de fasole cu afumătură în bol de pâine cu salată de ceapă roșie, cei de la Visma (Norvegia) vor avea de oferit frigărui de creveți cu o mânuță de orez și o pâinică, alături de sos, iar Boromir va asigura „mămăliga oficială“ a evenimentului .

Cei care vor să guste din preparate trebuie să achite 10 lei/porție, sub forma unei donații, care va merge în contul Complexului Național Muzeal ASTRA, pentru a amenaja și dota un spațiu de gătit în zona Târgului de Țară.

„Fiecare companie își va forma echipa de bucătari din rândul angajaților, partenerilor,  cooptând eventual studenți ce își vor aduce aportul, un suflu nou și spirit juvenil. Preparatele vor valorifica ingrediente locale, studenții vor aduce știința, angajații – măiestria, iar ambasadorul țării – cultura, tehnici culinare și ingrediente specifice, împreună contribuind la inovație. Mulțumim partenerilor nostri pentru implicarea în proiect și pentru susținerea acordată de către Muzeul Astra, Universitatea «Lucian Blaga» și compania Harting România“, spun reprezentanții Asociației Sibiu 1191.

Ziua de duminică va fi completată de un spectacol multicultural, în cadrul căruia vor fi prezentate momente de dans, muzică și tradiții specifice românești.

De asemenea, proiectul „Diplomație și bun gust“ al Asociației Sibiu 1191 are în agendă și lansarea unei culegere cu rețete tradiționale din zona Sibiului, ce va fi distribuită gratuit duminică.

Proiectul aflat la prima ediție este cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*