Concert de Béla Bartók, cântat în premieră la Filarmonica de Stat Sibiu

Concertul pentru două piane și percuție de Béla Bartók va fi interpretat în premieră la Sibiu, astăzi, de către Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat, condusă de dirijorul Marijn Simons. Soliști vor fi Monica Florescu și Karina Șabac – pian, respectiv Andrei Marcovici și Gabriel Barani – percuție.

Evenimentul va avea loc la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu și este organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

Concertul pentru două piane si percuție de Béla Bartòk a fost scris de compozitor în anul 1937 și există în două versiuni, cea camerală intitulată ”Sonata pentru două piane și percuție”, iar a doua, o varianta denumită ”Concert pentru două piane, percuție și orchestra” scrisă în 1940. Premiera acestei lucrări a avut loc mai intâi la Basel și apoi la New York, interpretată de compozitor și soția lui, Ditta Pàsztory-Bartók la al doilea pian. “Avusesem intenția cu ani în urmă de a compune o lucrare pentru pian și percuție. Treptat convingerea a crescut în mine că un singur pian nu ar fi într-un echilibru satisfăcător în relație cu timbrul penetrant al instrumentelor de percuție. Astfel, planul s-a alterat, ajungându-se la două piane”, preciza în 1938 Béla Bartók, într-un eseu de perezentare a lucrării.

Dacă percuționistul Gabriel Barani și dirijorul Marijn Simons sunt prezențe constante și binecunoscute publicului sibian, iar Monica Florescu și Andrei Marcovici sunt muzicieni ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Sibiu, Karina Șabac face parte din tânăra generaţie de muzicieni români care trăiesc și lucrează în străinătate. A cântat în recitaluri de pian ca solistă cu orchestră pe scenele din întreaga lume. A organizat – ca Director Artistic – festivalurile internaţionale  “Royal” la muzeul Cotroceni, Bucuresti, “Rumänische Kammermusikabende in Berlin” (Germania) şi “Zarva-Zile de Artă Romanească în Vaals şi Valkenburg” (Olanda). În 2019 a înregistrat cele 6 Partite de Bach pentru Coviello Glassics- Germania, dublul CD ieșind în 2020.

În programul serii mai poate fi ascultată ”Suita ardelenească op.6” de Pascal Bentoiu, o lucrare ce reflectă o esențializare a folclorului muzical românesc.

Biletele pentru concert pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia, Str. Cetăţii nr.3-5), de luni până vineri între orele 10:00-12:00 și 13:00-16:00 și online pe www.iabilet.ro.

asCULTă:

  • Wolfgang Amadeus Mozart – Uvertura din Flautul fermecat, K. 620
  • Pascal Bentoiu – Suita ardelenească op. 6
  • Wolfgang Amadeus Mozart – Concert pentru două piane și orchestră, KV365
  • Béla Bartók – Concert pentru două piane, percuție și orchestră

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*