Concluziile celei de-a doua ediții a Târgului de Ecoturism

Zilele trecute a avut loc Târgul de Ecoturism, un eveniment organizat de Consiliul Județean Sibiu, în cadrul programului „Anii Drumeției”, prin care autoritățile își propun să promoveze turismul sustenabil, activitățile în aer liber și inițiativele locale.

Evenimentul a adunat sub umbrela sa expozanți din întreg județul, operatori comerciali și producători locali, dar și specialiști în ecoturism și domenii conexe, precum:  protecția mediului, turism creativ, wellness și eco-ospitalitate, drumeții și mișcare outdoor, arii naturale protejate, experiențe culturale.

“Ediția de anul acesta a Târgului de Ecoturism ne-a arătat încă o dată faptul că în județul Sibiu există o tendință de creștere a ofertei de servicii ecoturistice și că tot mai mulți dintre operatorii comerciali și-au adaptat oferta în acest sens. În același timp, tot mai mulți sibieni și nu numai, sunt interesați de activități în are liber, de un turism sustenabil, în care pot trăi experiențe unice. A fost o mare bucurie să constat că grija pentru mediul înconjurător, prin promovarea de de produse, recipiente din materiale reciclate sau reciclabile a fost susținută de toți cei prezenți. Le mulțumesc tuturor celor au participat la  acest târg, vizitatorilor, dar și organizatorilor. Ne vom revedea și la ediția de toamna, sperăm la un eveniment extins,”   a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Cea de-a doua ediție a prezentat publicului oferta ecoturistică pentru sezonul primăvară – vară 2022, iar noutatea acestei ediții a constat în multitudinea de activități desfășurate în aer liber, în Muzeul ASTRA: tururi ghidate cu biciclete și e- bike-uri, experiențe complete în Rășinari și Cisnădioara, ateliere de supraviețuire pe munte, curse cu obstacole, workshop-uri educative și distractive pentru copii, sesiuni de mișcare pe aleile din muzeu, plimbări cu canoe pe lac și activități demonstrative de folosire a echipamentului.

„Putem constata două tendințe importante: prima se referă la faptul că sibienii aleg activități de mișcare tot mai des, dovadă fiind cele 54 de drumeții desfășurate până în acest moment prin programul Anii Drumeției. A doua tendință se referă la faptul că majoritatea vizitatorilor din județul Sibiu sunt chiar sibienii, practicând așadar un tip de turism local care păstrează veniturile în comunitățile locale.

De cealaltă parte, interesul publicului pentru acest segment al turismului ia amploare. Fie că vorbim de rezidenții județului Sibiu sau de turiștii veniți din alte colțuri ale țării, se observă o creștere a interesului pentru experiențe autentice create cu resurse locale.

Concluzia evenimentului este că ecoturismul reprezintă o nișă aflată în continuă evoluție, care trebuie susținută, atât prin dezvoltarea infrastructurii locale, cât și prin crearea contextului de colaborare între principalii actori și promovarea acestora”, transmit organizatorii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*