Conflictul de la Filarmonică departe de a se încheia

Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Sibiu a anunțat că unul dintre membrii săi a câștigat un proces cu conducerea instituției.

Foto: Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Sibiu

„Colegul nostru Daniel Luca, tubist în Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, a câștigat la Tribunalul Sibiu “anularea Deciziei de sancționare nr.2/26.01.2022” atestă încă odată abuzul la care muzicienii filarmonicii sunt supuși” au transmis reprezentanții Sindicatului.

Aceștia spun că vor continua și în această săptămână demersul de a purta banderolă albă la braț în timpul concertului.

„Cerințele de dialog și transparență sunt, în continuare, ignorate de către conducătorul instituției de cultură sibiană, iar reprezentanții Consiliului Județean susțin că doar managerul instituției poate debloca situația creată. În acest context, membrii SAIFS vor purta, şi la concertul din această săptămână, banderolă albă la braţ” transmit membrii de Sindicat din cadrul Filarmonicii.

Nemulțumrile sindicaliștilor nu se opresc însă aici.

„Acțiunile abuzive ale lui Cristian Lupeş au fost, încă o dată, dovedite prin câștigarea unui proces intentat de un muzician, membru al Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu. Daniel Luca, artist instrumentist tubă, şi-a câștigat dreptatea cu ajutorul Tribunalului Sibiu, în 15.03.2023 prin anularea deciziei de sancționare emisă de către Filarmonica de Stat Sibiu. Daniel Luca este chiar unul dintre muzicienii denigrați inclusiv în public de către manager, victimă de ani de zile a unei forme continue de bullying din partea conducerii. Se dovedește astfel – încă odată – prin instanță incapacitatea managerială a lui Cristian Lupeş prin luarea de decizii ilegale care aduc nenumărate pagube morale și materiale la adresa colectivului artistic.

În același timp, colegul nostru Dumitru Trocin angajat prin concurs pe post pe perioadă nedeterminată a fost dat afară, fiind forțat să demareze încă un proces și, în pofida hotărârii Sindicatului de a nu mai permite angajări fără concurs în interiorul instituției publice de cultură, managerul Cristian Lupeş a angajat din nou un artist instrumentist fără concurs. Prin aceste acțiuni managerul încălcă atribuțiile muzicienilor de a se organiza în cadrul orchestrei simfonice, atribuții stipulate și stabilite prin documentele normative. Aceste acțiuni afectează în mod direct calitatea actului artistic într-o măsura nemaiîntâlnită până acum la Filarmonica de Stat Sibiu.

La adresa înaintată de către Sindicatul SAIFS Consiliului Județean Sibiu cu privire la angajările fără concurs și a concedierii personalului filarmonicii, Consiliul Județean Sibiu a afirmat următoarele: “competența și răspunderea în ceea privește angajarea personalului din cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu, precum și încetarea contractelor individuale de muncă, aparține angajatorului, în speță managerului instituției publice de cultură”, specificând că managerul are obligația legală de a acționa în condițiile legii.

Referitor la măsurile pentru creșterea gradului de implementare a măsurilor de integritate și transparența la nivelul instituției Filarmonicii Sibiu, venind in sprijinul nostru, Consiliul Județean Sibiu a confirmat următoarele: “În conformitate cu prevederile Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, instituția publică are obligația de a asigura accesul oricărei persoane la informațiile de interes public..”

Protestul Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu a debutat în 23.02.2023 pentru creșterea gradului de implementare a măsurilor de integritate la nivelul instituției conform Transparenței Instituționale și a Strategiei Naționale Anticorupție și în susținerea trompetistului Dumitru Trocin, căruia conducerea a decis să nu îi prelungească contractul prin încadrarea pe perioada nederminată într-un post vacant pe care tânărul muzician îl câștigase prin concurs public acum 3 ani în data de 27.01.2020” mai spun reprezentanții Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Sibiu.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*