Conservation Carpathia: 100 hectare de pădure tăiate la ras, din Munții Făgăraș, vor fi reconstruite prin plantarea a 350.000 de puieți

Fundația Conservation Carpathia în parteneriat cu Asociația Ocolul Silvic Carpathia dau startul programului de reîmpădurire a Munților Făgăraș de anul acesta. Ținta propusă pentru 2021 este de 100 de ha, în două șantiere de reconstrucție ecologică: Valea Lungă și Groapele, cea din urmă fiind una din cele mai grav afectate zone pe care fundația le-a reîmpădurit în ultimii 10 ani.

 Cu sprijinul financiar acordat de Comisia Europeană, în cadrul proiectului „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul Munților Carpați, România – LIFE18 NAT/RO/001082’’, Fundația Conservation Carpathia reface pădurile afectate de tăieri neconfome prin replantarea a peste 350.000 de puieți de molid, fag și paltin. Puieții din speciile naturale autohtone provin din pepinierele Carpathia sau sunt achizitionați de la producători specializați. Vorbim despre o viitoare suprafață plantată împărțită astfel: aproximativ 30 ha în zona Valea Lungă și aproximativ 70 ha în zona Groapele.

„ Realitatea, așa cum se prezintă ea în zona Groapele din Făgăraș este șocantă și dezolantă pentru privitor.  Dezastrul și bătaia de joc față de natură, munte și pădure, care s-a produs aici cu 10-12 ani în urmă, este de o brutalitate de neimaginat, iar după un deceniu, doar treimea inferioară s-a regenerat natural, timid, cu specii pioniere de mesteacăn, plop, sălcii. Peisajul este trist cât vezi cu ochii peste versanți fără pădure, solul fertil s-a dus de pe pantele abrupte și stâncoase, cioturi înnegrite sunt martorii incendiului devastator care probabil a vrut să ascundă urmele fărădelegii oamenilor, izvoarele s-au ascuns și e de mirare că se mai aude zgomotul apei, pe sub bolovani și iarbă”, a declarat, Mihai Zotta, reprezentantul Ocolului Silvic Carpathia.

În cele două șantiere, Fundația Conservation Carpathia realizează lucrări de reîmpăduriri (reconstrucție ecologică) a suprafețelor afectate în trecut de tăieri neconforme reglementărilor silvice, prin aducerea înapoi a tipurilor naturale de pădure existente în trecut. În plus, se are în vedere și demolarea drumurilor de acces ilegale, create în trecut în aceste păduri cu buldozerele, în mod intenționat, pentru tăierea și extragerea lemnului.

„ O pădure naturală manifestă o reziliență mult mai mare la schimbările climatice, în special datorită diversității speciilor componente și a faptului că în milioane de ani s-au selectat natural, schimbat, optimizat și readaptat mereu speciile și proporțiile acestora”, a declarat, Mihai Zotta, reprezentantul Ocolului Silvic Carpathia.

hdr

Reconstrucția ecologică sursă de viață și de venit pentru comunitățile locale

Munca de reconstrucție ecologică nu înseamnă doar plantarea unor puieți în zonele afectate. Tot procesul începe cu inventarierea zonelor vizate pentru a vedea gradul de regenerare naturală și specificul pădurii naturale, astfel încât să fie clădită o pădure cu rădăcini puternice în istorie, însă cu ramuri și mai puternice în viitorul amenințat în permanență de schimbările climatice.

Conservation Carpathia nu plantează orice fel de arbori, care ar putea fi cea mai bună soluție economică pe termen scurt, ci creează o nouă pădure naturală și mai rezistentă la impactul schimbărilor climatice și la atacurile dăunătorilor. Monoculturile dezvoltate în ultimii ani strict din considerente economice și lipsa arborilor de importanță biologică (frasinul, ulmul, paltinul, scorușul sau tisa) duc la o degradare ecologică a pădurilor României. Conservation Carpathia a depus eforturi consistente să readucă aceste specii de neprețuit înapoi în pădurile țării și odată identificate, acestea au fost conservate și protejate pentru generațiile viitoare.

După inventariere și replantare, puieții au nevoie de 5 ani să răzbească în fața provocărilor care apar în mediul înconjurător. Pentru echipa FCC, după plantări urmează o luptă deloc ușoară de decopleșire, uneori îngrădire, completare și protejare permanentă, până când să ne bucurăm de viitoarea pădure. Peste 200 de zilieri angajați din comunitățile locale învecinate Munților Făgăraș și peste 50 de rangeri lucrează de-a lungul anului pentru viitoarele păduri ale Făgărașilor. Majoritatea lucrătorilor sunt oameni simpli, iar implicarea în proiectul nostru le oferă o bună oportunitate de a câștiga bani constant de-a lungul anului, prin activitățile de plantare de primăvară – toamnă și plivit în timpul verii.

Despre proiect

Această acțiune a fost realizată în cadrul proiectului LIFE Carpathia, „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România”, LIFE18 NAT/RO/00108. Principalul scop al proiectului este reconstrucția habitatelor degradate și aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale și care, deopotrivă, să creeze beneficii comunităților locale din zona munților Făgăraș.
Proiectul este implementat de Fundația Conservation Carpathia, în parteneriat cu Asociația Ocolul Silvic Carpathia, Asociația de Vânătoare Piatra Craiului Făgăraș Conservation, SC Carpathia Agro & Finance SRL, Conservation Capital Consulting Ltd., Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș – Basarab I și ProPark – Fundația pentru Arii Protejate, între anii 2019-2024, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene prin programul LIFE Nature (www.ec.europa.eu) și a Fundației Arcadia prin programul ELP (Endangered Landscapes Programme, www.endangeredlandscapes.org). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*