Consiliul Județean Sibiu: acordul cu Districtul Raška din Republica Serbia, axat pe interesul pentru valorile europene

Președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și prefectul Districtului Raška din Serbia, Nebojša Simović, au semnat azi un acord de cooperare.

Din delegația sârbă care vizitează în această perioadă județul Sibiu fac parte și Miloje Kundović, secretarul Districtului Raška, Marica Mijailovic, reprezentant al sectorului privat, Violeta Simovic, redactor-șef al postului regional de televiziune – RTVKV și Boban Suvočesmaković, inițiatorul cooperării cu județul Sibiu. La semnarea acordului au fost prezenți E.S. Hans E. Tischler, consulul Germaniei la Sibiu, Andreas Huber, consulul onorific al Republicii Austria la Sibiu, Christine Thellmann, viceprimarul municipiului Mediaș, reprezentanții instituțiilor de cultură și din domeniul sănătății, consilieri județeni, Clubul Rotary, cluburi sportive și oameni de afaceri care au deja experiență de colaborare cu entități din Serbia.

Acordul s-a semnat în baza unei hotărâri aprobate de consilierii județeni în luna septembrie și dă un nou impuls acțiunilor de cooperare demarate deja de câțiva ani, potrivit conducerii instituției. „Intenția de cooperare a fost oficializată anul trecut în luna mai, când s-au stabilit și principalele domenii de interes comun date de necesitățile și oportunitățile ce țin de actualitatea și contextele celor două zone. Contextul românesc este caracterizat de pregătirile de preluare a președinției UE și de faptul că Sibiul va găzdui în mai anul viitor unul dintre cele mai importante summit-uri UE. La rândul lor, oaspeții sârbi sunt ancorați în pregătirile de aderare la Uniunea Europeană. Chiar în cursul acestui an, în luna mai a avut loc la Sofia Summit-ul UE Balcanii de Vest, la care a participat și Serbia, ocazia cu care s-a reconfirmat angajamentul față de perspectiva europeană a întregii regiuni. Prin urmare, interesul pentru valorile europene și pentru accesarea de fonduri europene este unul dintre punctele centrale ale cooperării, așa cum a menționat și șeful delegației sârbe, Nebojša Simović”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean.

„Personal am simțit că, dincolo de relația oficială, există reale sentimente de prietenie. Dorim să întărim aceste relații odată cu semnarea acestui acord de parteneriat, care ne dorim să fie dezvoltat pe mai multe direcții”, a declarat Daniela Cîmpean.

Acordul își propune dezvoltarea de proiecte comune în domeniile: administrație publică, cultură, turism (în special turism balnear), educație, cercetare şi inovare, economie (de exemplu industriile creative), sănătate, politici sociale, agricultură și dezvoltare rurală, patrimoniu culinar, produse regionale. Au fost identificate deja patru posibile axe de cooperare prin fonduri europene în cadrul cărora ambele regiuni sunt eligibile: Orizont 2020 (pentru instituții și actori privați, în domeniul cercetării și inovării), Erasmus+ (pentru acțiuni și activități în domeniul educației, formării, tineretului și sportului), Europa Creativă (pentru sprijinirea activităților desfășurate în domeniile culturii și audiovizualului) și Europa pentru Cetățeni (care contribuie la înțelegerea Uniunii Europene de către cetățeni). Programul delegației sârbe include vizitarea stațiunii Bazna, în vederea unor schimburi în domeniul turistic, precum și vizitarea municipiului Mediaș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*