Copiii din Sibiu au scris o poveste despre pace

Asociația Bis (BIS Teatru) a derulat în perioada mai-octombrie 2022 proiectul educațional O POVESTE DESPRE PACE pe Agenda Educațională.

În luna mai a anului curent, elevii de la trei școli din Sibiu (Șocala nr. 4, Școala nr. 21 și Școala Regina Maria) au fost vizitați de actrițele Andrada Grosu și Shama Leah în cadrul proiectului educațional “O poveste despre pace”.

Pornind de la mesajul lui Jonas Gahr Stoere (premierul Norvegiei, fost ministru de externe timp de șapte ani) adresat copiilor din Norvegia la scurt timp de la începerea războiului din Ucraina, cele două actrițe au inițiat o discuție cu copii cu vârste de 9-10 ani pe o temă delicată, de cele mai multe ori tabu: agresiunea Rusiei îndreptată împotriva Ucrainei, respectiv războiul din țara vecină.

Au fost cinci întâlniri prolifice și emoționante, în luna mai, în urma cărora copiii au creat mai multe desene precum și o serie de “povești despre pace”. Echipa proiectului a colectat toate materialele rezultate, iar în perioada septembrie-octombrie a plăsmuit sub îndrumarea unui dramaturg o poveste originală, inspirată din desenele și poveștile scrise de copiii implicați în proiect.

Personajul central al poveștii despre pace rezultate este cimpanzeul Bobiță, personaj apărut anul trecut în cadrul unui proiect similar implementat de Asociația Bis pe aceeași Agendă Educațională.

O poveste despre pace sau Sticluța în care ar putea să încapă toată tristețea din lume” a fost prezentată public în 28 octombrie 2022, fiind publicată online pe site-ul oficial al companiei BIS Teatru.

Link aici: https://bisteatru.ro/proiecte_educationale/o-poveste-despre-pace

Chiar dacă oficial proiectul s-a încheiat odată cu publicarea online a poveștii, echipa Bis din Sibiu va mai participa în lunile care urmează la întâlniri cu copiii implicați în proiect.

Proiectul O POVESTE DESPRE PACE al Asociației BIS din Sibiu (BIS Teatru) și-a propus stimularea creativității copiilor, printr-un exercițiu participativ viu pe o temă delicată (războiul din țara vecină, Ucraina)

“O poveste despre pace” este o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu pe Agenda Educațională 2022.

O poveste despre pace sau Sticluța în care ar putea să încapă toată tristețea din lume” poate fi folosită la liber, în scopuri educative, sub rezerva menționării entității care a implementat proiectul (Asociația BIS) și a folosirii siglei BIS Teatru (contact: bisteatru@gmail.com).

Am stat mult pe gânduri alături de echipa proiectului, pe tema finalului poveștii. Da, ne-am fi dorit ca povestea despre pace să se încheie cu o pace de lungă durată, cu un happy end. Dar în același timp nu vrem să trunchiem realitatea amăgindu-i pe copiii minunați care au fost parte din proiectul O poveste despre pace.

Când a început proiectul, în primăvara acestui an, speram că în scurt timp războiul din Ucraina se va încheia. Am lungit cât a fost posibil de mult proiectul, sperând ca finalizarea lui să fie făcută pe timp de pace. Din nefericire nu e așa. În 28 octombrie am încărcat pe site povestea inspirată din scrisorile copiilor, fără să falsificăm realitatea, și anume faptul că în continuare oamenii trăiesc în război și suferință. Ce putem face noi, în aceste condiții? Cât de importante sunt gesturile mici? Astea sunt întrebările care rămân în urma minunatei povești create în cadrul acestui proiect, pe care vă invităm să o citiți. Jos pălăria în fața autorităților locale pentru faptul că au continuat demersul acestei agende educaționale, atât de importantă pentru copiii din Sibiu.” (Andrada Grosu, actriță, manager de proiect)

Link poveste: https://bisteatru.ro/proiecte_educationale/o-poveste-despre-pace

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*