Corupție în Poliție

La Rutieră a început „curățenia de primăvară“!

Procurorii sibieni au cerut instanței arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a unui număr de zece agenți și plasarea altor cinci sub control judiciar. Polițiștii sunt bănuiți că au închis ochii la diverse nereguli în schimbul unor favoruri precum „sponsorizarea“ echipei de fotbal a Inspectoratului.

Anchetați pentru mită, fals și abuz în serviciu

Măsura vine după ce, în cursul zilei de miercuri, au fost audiați în calitate de suspecți nu mai puțin de 25 de agenți de poliție rutieră din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene cu privire la săvârșirea a cel puțin 115 infracțiuni de luare de mită, cel puțin 54 de infracțiuni de abuz în serviciu, precum și infracțiuni de fals. „Ca urmare a audierii celor 25 de suspecți, prin ordonanţa procurorului s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 15 dintre aceștia. Cercetările continuă în prezenta cauză, raportat la probele administrate și în special a datelor rezultate din punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere tehnică, până la identificarea tuturor faptelor și autorilor acestora“, a anunțat prim procurorul Ion Veștemean, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

La Sibiu, ca la Suceava?

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că este vorba despre „curăţenie în propria ogradă“ în cazul de la Sibiu. „Noi, MAI, ne facem curăţenie în propria ogradă. Am spus de la început că sistemul imunitar al MAI trebuie să fie unul funcţional şi ceea ce vedem astăzi, rezultatul acţiunii Parchetului împreună cu Direcţia Generală Anticorupţie, structură a MAI, că s-a realizat la Sibiu, cu cele 17 mandate de percheziţie, 33 de mandate de aducere, pentru cei 25 de poliţişti de la Poliţia Rutieră, nu este altceva decât intenţia noastră de a curăţa pădurea de uscături“, a afirmat Bode, miercuri seară, la Antena3.

El a adăugat că nu este tolerată nicio abatere de la regulamentul Poliţiei Române. „Suntem 129.000 de angajaţi în toate structurile MAI, sunt aproximativ 49.000 de poliţişti, evident că sunt şi astfel de situaţii şi aşa cum am procedat la Secţia 16, spre exemplu, unde tot la solicitarea noastră s-a demarat procedura, la fel cum s-a întâmplat la Suceava, la celebrul caz de corupţie de la Serviciul de permise, la fel şi aici, acest caz a fost documentat foarte mult timp şi sigur, rămânând la prezumţia de nevinovăţie, astăzi au fost aduşi în faţa instanţei, unii cu propunerea de reţinere, alţii cu cea de arestare. Nu tolerăm nicio abatere de la regulamentul Poliţiei Române. Dacă noi nu suntem un exemplu în societate şi vrem în permanenţă, aşa cum e normal, să transmitem siguranţă şi încredere, va fi greu să demonstrăm acest lucru când avem astfel de elemente“, a precizat Lucian Bode, adăugând că prin astfel de acţiuni „Poliţia Română va avea în final de câştigat“.

LUCIANA LAZĂR | purtător de cuvânt IPJ Sibiu: „Asigurăm comunitatea sibiană că instituția noastră are toleranță zero față de actele de corupție, context în care conducerea I.P.J. Sibiu a sprijinit și va sprijini în continuare structurile implicate în derularea anchetei în cauză. Precizăm că acțiunea este comună, iar mai mulți polițiști din cadrul instituției noastre sunt implicați activ în desfășurarea anchetei penale.“


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*