Crăciunul în popor

Sărbătoarea Crăciunului este legată, cu precădere în zonele rurale, de unele obiceiuri și superstiții care s-au păstrat de-a lungul timpului.

Tradiția spune că de Crăciun se deschide cerul și este văzut, de către cei buni, Dumnezeu stând cu sfinții și îngerii la masă. Copiii născuți de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoși.

Pentru gospodărie

O superstiție spune că, de Ajun, pentru a fi protejat de deochi și de farmece, se pun în cele patru colțuri ale mesei usturoi și semințe de mac. Tot în această zi se fac vrăji împotriva gândacilor.

Ciobanii așează sub pragul casei un drob de sare învelit, pe care îl lasă în acel loc până în aprilie, la „Alesul oilor“. Atunci îl scot, îl macină și, amestecat cu tărâțe, îl dau oilor, pentru ca turma să sporească. În Ajunul Crăciunului, gospodarii strâng de la vecini tot ce au dat cu împrumut, ca să îi găsească sărbătorile cu toată averea în casă.

Dacă este un cer senin de Crăciun, va fi un an roditor, iar dacă bate vântul, acesta va aduce ghinion. De Crăciun, pâinea se așează sub masă, ca să atragă norocul, iar sub fața de masă se pune pleava de grâu, pentru belșug. Până la Crăciun, toată lumea trebuie să se împace cu dușmanii.

Femeile și fetele mari au mai multe reguli de păzit

Pentru ca, în anul care vine, să fie frumoase și bogate, femeile pun un ban de metal și o nucă în apa în care se spală. De altfel, dacă faci baie în ziua de Crăciun, vei rămâne curat tot anul. Totuși, aduce ghinion să porți pantofi noi de Crăciun.

Ca să le vină pețitori, din Ajunul Crăciunului și până la Bobotează, fetele mătură casa de la prag înspre răsărit. În aceste două săptămâni, este bine ca fetele mari să nu dea gunoiul afară din casă.

În Ajun, fetele pot face vrăji ca să își afle ursitul. Fata trebuie să postească toată ziua. Seara, prima îmbucătură luată în gură trebuie să o pună în brâu, iar când se duce la culcare trebuie să întindă brâul pe jos și să facă trei mătănii peste el. Noaptea își va visa ursitul.

 

Priveghere în ajun

În noaptea de Ajunul Crăciunului, se priveghează. Pe masă se pune un colăcel, în care se înfige un cuțit. Masa, așezată în seara de Ajun, trebuie să rămână întinsă toată noaptea, iar cine are cămin lasă focul aprins.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*