Cristian Budu, cel mai recent câștigător al prestigiosului concurs Clara Haskil din Elveția, deschide Festivalul Clara Haskil, ediția a II-a, de la Sibiu

cristian budu_Julio Acevedo_fotograf• „Ne bucurăm că, în programul serii pe care o va susține la Sibiu, Cristian Budu a ales să includă și cele 24 de Preludii ale lui Frédéric Chopin, o lucrare emblematică în literatura pianistică dedicată pianului solo, o provocare pentru orice muzician și o mare bucurie pentru melomani!” (pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului)
• Cristian Budu, în finala Concursului Clara Haskil – https://www.youtube.com/watch?v=whdbGJ-Cweo
• Cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil: 26 octombrie – 2 noiembrie, Sala Thalia / Bilete, prin www.bilet.ro și la Casa de Bilete a Sălii Thalia
• Detalii despre program și muzicienii invitați, pe www.clarahaskil.ro

Mâine, 26 octombrie, la Sibiu, debutează cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil.
Ca urmare a colaborării strânse cu Fundația Clara Haskil din Elveția, cel care va deschide ediția din acest an a Festivalului de la Sibiu este muzicianul brazilian de origine română Cristian Budu, cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Internațional Clara Haskil de le Vevey, Elveția – aici, interpretarea din finala competiției: https://www.youtube.com/watch?v=whdbGJ-Cweo.

Programul serii de mâine debutează la ora 19.30, cel care va face deschiderea oficială fiind jurnalistul Marius Constantinescu, unul dintre cei mai apropiați realizatori români de televiziune de zona muzicii clasice.

Lucrări de Claude Debussy, Franz Liszt, Heitor Villa-Lobos , precum și apogeul literaturii pianiste pentru pian solo, cele 24 de Preludii ale lui Frédéric Chopin, acestea sunt propunerile organizatorilor pentru prima seară: „Ne bucurăm că, în programul serii pe care o va susține la Sibiu, Cristian Budu a ales să includă și cele 24 de Preludii ale lui Frédéric Chopin, o lucrare emblematică pentru literatura pianistică dedicată pianului solo, o provocare pentru orice muzician și o mare bucurie pentru melomani!” (pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului)

Tânărul brazilian de origine română Cristian Budu a fost recompensat, încă de la o vârstă fragedă, cu premii la mai multe concursuri naționale prestigioase. În septembrie 2013, a câștigat prestigiosul Concurs Internațional Clara Haskil din Elveția. Printre laureații edițiilor precedente se numără pianiști ca Richard Goode, Christoph Eschenbach, Till Fellner, Martin Helmchen și Evgeny Koroliov. Pe lângă Premiul Clara Haskil, a primit și Premiul Children’s Corner si Premiul Publicului.
Cristian Budu a cântat deja ca solist cu Orchestra Suisse Romande, Orchestra Simfonică din Brazilia, Orchestra Filarmonicii din Minas Gerais. În Statele Unite ale Americii, a avut apariții solo în Iordania Hall, la Festivalul de Muzică Rockport, a participat la cursuri de măiestrie la Universitatea Massachusetts și a dat recitaluri solo și de muzică de cameră în Boston, New York, precum și în alte state. Recent, a cântat cu Orchestra Radio-Sinfonieorchester Stuttgart și la Fränkische Musiktage Alezenau.
Angajamente viitoare includ, printre altele, un concert cu Luzerner Sinfonieorchester, un recital la Basel, un concert duo cu Esther Hoppe in Zug și, de asemenea, o invitatie în cadrul Festivalului Zermatt.
În timp ce studia în Brazilia, l-a întâlnit pe artistul brazilian Antonio Nobrega, care l-a introdus în universul bogat al tradițiilor populare. Cristian a devenit elevul său la „Institutul Brincante” din Sao Paulo, unde a studiat numeroase stiluri de dansuri braziliene, pentru o perioadă de mai bine de 4 ani. Această perioadă a avut o influență puternică în dezvoltarea lui ca artist, imprimând o trasătură unică personalității sale artistice.
Cristian Budu a absolvit Universitatea din Sao Paulo, unde l-a avut ca profesor pe pianistul Eduardo Monteiro. În Statele Unite ale Americii, a absolvit un Master în interpretare pianistică cu Wha’Kyung Byun, fiindu-i acordată o bursă specială de la Conservatorul New England din Boston.
Primul său CD cu Preludiile de Chopin și Bagatelele lui Beethoven va fi lansat în februarie 2016 la casa elvețiană de discuri Claves Records.
Pagina oficială a muzicianului – http://www.cristianbudu.com/.

Ediţia a doua a Festivalului Internațional de Muzică Clasică „Clara Haskil” va avea loc în perioada 26 octombrie – 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, fiind primul proiect de talie internațională din România care onorează memoria legendarei pianiste de origine română.
Una dintre suprizele celei de a II-a ediții ale Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil o reprezintă deschiderea proiectului înspre zona lecturilor publice. Maia Morgenstern va citi pagini din corespondenţa dintre doi mari muzicieni: Clara Haskil şi Dinu Lipatti. Un concert-lectură care își propune să ilustreze una dintre cele mai frumoase şi îndelungate prietenii care s-au legat vreodată între doi artiști de talie internațională, în ciuda diferenţei de vârstă.
În ceea ce priveşte muzicienii invitaţi, ei sînt, ca şi la ediţia întâi, nume dintre cele mai sonore în lumea muzicii clasice: pe lîngă Orchestra Simfonică Bucureşti, dirijată de Tiberiu Soare şi Cvartetul Arcadia, vor mai urca scena Filarmonicii din Sibiu: Cristian Budu, Ştefan Tarara, Maoro Lo Conte, Volodymyr Lavrynenko, Alexander Schimpf şi Alina Azario.
Festivalul a luat naştere la inițiativa pianistei Alina Azario.
Biletele s-au pus în vânzare în rețeaua www.bilet.ro și la Casa de bilete a Sălii Thalia, începând din data de 1 octombrie 2015, zilnic între orele 12.00 și 16.00. Informații la tel.: 0735.566.486.
FICH este un proiect cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*