Cu privirea pe diabet” – campanie de testare a glicemiei, la Sibiu, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului

Ziua de 14 noiembrie a fiecărui an marchează ziua de luptă împotriva diabetului zaharat. Tematica din acest an aleasă de Federația Mondială a Diabetului (IDF) este „Cu privirea pe diabet”, promovând importanța screening-ului și a depistării active și precoce a diabetului de tip 2 și prevenirea complicațiilor tardive.

campanie-diabetȘi anul acesta, Compartimentul Clinic Diabet-Nutriție din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu împreună cu Direcția de Sănătate Publică Sibiu au sprijinit campania de testare a glicemiei și de oferire a informațiilor despre diabetul zaharat (simptomele bolii, factorii de risc, modalități de prevenire) și complicațiile sale, în rândul sibienilor.

Studenții mediciniști s-au implicat

Campania a fost realizată de studenții Facultății de Medicină din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, prin Societatea Studenților Mediciniști Hipocrates Sibiu (SSMHS) sub coordonarea studentului Alex Rădulescu și, pentru prima dată, cu implicarea studenților de la specializarea Farmacie, sub coordonarea studentei Bianca Văleanu.

Proiectul Studenților Mediciniști Hipocrates Sibiu s-a desfășurat în dimineața zilelor de 11 noiembrie, în incinta Galeriei Auchan, iar în 12 noiembrie în incinta Shopping City Sibiu și a avut ca obiective măsurarea tensiunii arteriale, a glicemiei și împărțirea de pliante cu ceea ce înseamnă o alimentație sănătoasă și pericolele hipertensiunii arteriale.  Campania studenților de la specializarea Farmacie s-a derulat pe 14 noiembrie în mai multe farmacii din Sibiu.

Sprijin din partea Spitalului Județean

“Societățile studenților mediciniști din mai multe centre universitare din țară precum Craiova, București, Cluj și altele, dar și de peste hotare, organizează acest proiect, iar la noi în organizație (SSMHS – n.red.) a devenit deja o tradiție și este un proiect îndrăgit de către voluntarii noștri, dovadă fiind numărul mare în care aceștia au participat, anul acesta fiind prezenți în jur de 100 de voluntari, număr aproape dublu față de edițiile trecute. Am reușit să evaluam peste 300 de persoane. Nu am verificat încă toate datele, dar foarte multe dintre persoanele testate se aflau între limitele normale ale glicemiei”, a declarat Alex Rădulescu, student la medicină în Sibiu și coordonatorul proiectului din acest an. Studenții au fost sprijiniți de către cadrele medicale din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu cu aparatura necesară, precum și cu informații și materiale privind diabetul zaharat.

Importanța diagnosticării precoce

dr-carmen-sitterli-natea

dr. Carmen Sitterli-Natea

“Diagnosticarea precoce a diabetului de tip 2 este importantă pentru a putea acționa din timp în scopul prevenirii apariției complicațiilor bolii care pot fi invalidante: pierderea vederii, pierderea funcției renale, afecțiuni cardio-vasculare etc. Conform  IDF,  unul din doi adulți cu diabet de tip 2 nu este încă diagnosticat. Până la 70% din cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite sau se poate amâna declanșarea bolii prin adoptarea unui stil de viață sănătos”, explică dr. Carmen Sitterli-Natea, medic coordonator al Compartimentului Clinic Diabet – Nutriție din cadrul SCJU Sibiu.

Conform OMS, se estimează că, la nivel mondial,  până în 2040, mai mult de 642 de milioane de persoane vor trăi cu diabet zaharat. La sfârșitul trimestrului III din 2016, numărul pacienților diabetici aflați în evidența  Centrului de Diabet din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost de 24.616, incluzând și municipiul Mediaș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*