Cu sorcova la furat!

 

Sfatul poliţistului

Cu sorcova la furat!

 

A venit iarna, Sărbătorile sunt aproape şi, cum românul este cunoscut din fire drept gospodar, i-am putea înţelege pe cei care nu stau bine cu pofta de muncă şi dau iama în gospodăriile oamenilor pentru a se înfrupta din bucate… pe gratis.

Şi totuşi, nu-i înţelegem, pentru că o ilegalitate nu poate fi tolerată.

În ultima vreme, câţiva locuitori ai judeţului au sesizat Poliţia după ce au constatat cu stupoare că încăperile în care şi-au adunat în toamnă produsele au fost sparte, agoniseala lor de peste an ducându-se pe apa sâmbetei cu hoţ cu tot.

 

Oricât am fi de optimişti, totuşi, printre noi mai sunt „oameni“ fără omenie, de aceea poliţiştii vă vin în ajutor în a învăţa să ţineţi hoţii la distanţă. Cum recunoaşteţi un hoţ?

 

De obicei, persoanele care se aventurează să comită o astfel de infracţiune sunt, de obicei, tineri sau tinere cu vârsta între 20 – 35 de ani, cu aspect îngrijit, comportament decent, respectuos. Aceştia nu transportă, în mod obişnuit, bagaje mari, în schimb acţionează în grupuri mai mari de trei persoane, una dintre ele ramânînd întotdeauna în apropierea autoturismului de care se folosesc sau în autoturism. Se deplasează cu maşinile proprii, de mărci diferite, cu numere de înmatriculare din alte judeţe sau chiar străine. Înaintea comiterii faptei, verifică atent zona şi identifică apartamentul prin observare directă dintr-o parcare sau din stradă. Cel care rămâne afară, foloseşte mult telefonul mobil şi manifestă o stare de nelinişte, privind înspre etajele superioare. La scările cu interfon, sună la întîmplare şi pretind că reprezintă o instituţie de stat, firme de telefonie sau că sunt comercianţi ambulanţi. Dacă nu li se permite intrarea astfel, atunci aşteaptă ca o altă persoană să intre sau să iasă. Astfel, stimaţi cetăţeni, dacă locuiţi într-un imobil în care accesul este permis pe baza unei cartele de interfon şi întâlniţi persoane pe care nu le cunoaşteţi, care doresc să intre în imobil, întrebaţi pe cine caută, iar dacă numele pe care le auziţi nu vă sunt cunoscute sau calitatea pe care o afişează vi se pare suspicioasă, anunţaţi de urgenţă Poliţia.

De asemenea, dacă auziţi zgomote ciudate, de lucruri care sunt trântite şi chiar zgomote ce pot proveni de la reparaţiile realizate în casă sau în pivniţe, verificaţi întotdeauna dacă cei care le produc sunt persoane cunoscute sau nu. Hoţii acţionează şi ziua, îndeosebi pentru că gălăgia şi zgomotele nu prea dau, de obicei, de gândit vecinilor, cărora li se par normale.

Vă puteţi lua măsurile de siguranţă potrivite prin montarea de sisteme de alarmare acustice, conectate la firme de pază specializate. Dacă nu, asiguraţi-vă uşa de acces cu două încuietori, având sisteme de chei diferite, întăriţi tocul uşii cu o armătură metalică şi montaţi încuietori suplimentare pentru uşile de la balcon, terase, garaje şi subsoluri. Este indicat ca în boxe sau în pivniţe să fie lăsată aprinsă în permanenţă o lumină de veghe. Iar dacă părăsiţi domiciliul pentru o perioadă mai mare, nu discutaţi acest aspect decât cu persoane de încredere. Rugaţi vecinii să vă supravegheze locuinţa şi anexele şi, în nici un caz, nu lăsaţi cheia sub ştergătorul de la uşă, în spatele porţii sau în orice alte locuri accesibile şi intuite de către hoţi.

Apelăm la spiritul de solidaritate al dvs. şi vă sfătuim să sesizaţi de urgenţă Poliţia ori de câte ori observaţi că, în preajmă, în jurul imobilelor, în parcări, sunt persoane necunoscute, care vă trezesc suspiciuni şi care studiază atent zona şi maşinile. Încercaţi să reţineţi cât mai multe detalii referitoare la persoanele respective – aspect, înfăţişare, înălţime, vârsta aproximativă, hainele cu care sunt îmbrăcate, direcţia de deplasare, marca, numărul şi culoarea mijlocului de transport pe care îl folosesc – informaţiile pe care le transmiteţi fiind de mare ajutor poliţiştilor în eventualitatea producerii unui incident.

Noi, poliţiştii, vă mulţumim anticipat pentru sprijinul pe care ni-l veţi acorda şi vă dorim ca Sărbătorile să vă aducă numai bine, linişte şi pace în suflete!

 

Compartimentul de Prevenire şi Analiză a Criminalităţii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*