Cultura invadează Țara Oltului

n acest sfârșit de săptămână, orașul Avrig și comunele Racovița și Turnu Roșu sunt gazde pentru Zilele Culturale ale Județului Sibiu.

SONY DSC

SONY DSC

Sibienii și turiștii vor avea o ofertă bogată de evenimente culturale, de la filme documentare, teatru pentru copii, concert de muzică clasică, la spectacol folcloric, lecturi publice şi expoziție cu vânzare de produse de artă tradițională. Cei curajoşi, cu o condiţie fizică bună şi care iubesc muntele au ocazia să facă o drumeţie până pe Muntele Suru, alături de un ghid montan şi de un salvamontist sibian. Acestor tentaţii culturale şi turistice li se mai adaugă una: o expoziţie cu vânzare de produse tradiţionale agro-alimentare aduse pentru oaspeţii de la Sibiu şi pentru turişti de către producători din Racoviţa, dar şi din alte localităţi de pe Ţara Oltului.

Activități pentru elevi

Sâmbătă este ziua dedicată în special elevilor, care sunt aşteptaţi la Caravana Astra Film, la Biblioteca oraşului Avrig, începând cu ora 10. Aici, peste 200 de copii de la şcolile din Avrig şi Racoviţa pot viziona mai multe filme documentare, inclusiv filmul de prezentare al judeţului Sibiu, realizat cu imagini spectaculoase filmate din elicopter. De la ora 11, actorii Teatrului pentru Copii şi Tineret „Gong” vor antrena copiii într-un spectacol interactiv, ca mai apoi, de la ora 12, grupa „Teatru din Bibliotecă” al bibliotecii orăşeneşti Avrig să prezinte spectacolul Veronica, după arhicunoscutul film cu acelaşi nume. Programul pregătit pentru copii se va încheia cu un club de lectură, în cadrul căruia copiii din Avrig vor recita poezii compuse de ei şi vor citi pasaje din lecturile consacrate. Între orele 10 – 13, elevi ai Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ilie Micu” îşi vor expune spre vânzare produsele de artă tradiţională realizate de ei în cadrul claselor de profil ale şcolii.

Muzică și lectură

Peste Biblioteca din Avrig se va aşterne liniştea până la ora 19, când sala va răsuna de muzică clasică. Avrigenii au prilejul să asculte o formaţie camerală a Filarmonicii de Stat Sibiu – Ansamblul cameral „Barocco” şi să se delecteze gratis cu muzică de calitate. Vasile Șulț și Iuliana Cotîrlea la vioară, Ioana Surdea la violă și Titus Tincu la violoncel, alături de invitatul special Cosmin Fidileș la vioară, vor aduce publicului pagini muzicale celebre din repertoriul clasic. Totodată, în comuna Turnu Roşu, la biblioteca publică, de la ora 16, va începe o acţiune culturală realizată de Biblioteca Judeţeană Astra în cadrul căreia vor fi donate cărţi şi va avea loc o lectură publică pentru toţi copiii din localitate care iubesc cartea şi literatura.

Drumeție pe munte

Tot sâmbătă, experienţele de descoperire a judeţului Sibiu continuă cu drumeţia „Sportiv în Munţii Făgăraş – Pe muntele Suru”, pe traseul Sebeşu de Sus (457 m) – Muchia Moaşei – Cabana Suru (1.450 m) – Curmătura Surului (2.113 m) – Vf. Suru (2.283 m). Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu, cea care organizează această „expediţie”, precizează că traseul presupune un grad de dificultate fizică avansat şi le recomandă participanţilor la drumeţie să aibă echipament adaptat de munte: bocanci, hanorac, pelerină de ploaie, apă, alimente. Plecarea are loc din parcarea Sălii Thalia Sibiu, dimineaţa la ora 8 fix, iar întoarcerea va fi la ora 20. Participarea este gratuită şi se face pe bază de înscriere la adresa de e-mail office@sibiu-turism.ro, sau la telefon 0269 218121.

Regal folcloric la Racoviţa

Duminică, acţiunile culturale se mută la Căminul Cultural din Racoviţa, începând cu ora 13. Oficialităţile sibiene, primarii din Ţara Oltului, alături de racoviţeni şi de toţi cei care iubesc muzica vor fi întâmpinaţi la intrarea în cămin de membrii fanfarei „Muzicienii Sibiului”, care le vor încălzi auzul şi inima cu acordurile lor antrenante. Va urma apoi un spectacol folcloric, în cadrul căruia vor evolua Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul Junii Sibiului”, alături de solişti îndrăgiţi de public precum Mariana Anghel, Adriana Anghel, Alina Bîcă, Nelu Albu, Alina Pinca, Răzvan Năstăsescu şi Daniel Rosalim. De asemenea, vor urca pe scenă mai multe ansambluri folclorice din zonă, ca „Datina” din Tălmaciu, „Valea Moaşei” din Sebeşu de Sus şi „Doruleţ” din Racoviţa.

Între orele 13 -17, în apropierea Căminului Cultural din Racoviţa va fi amenajat un stand cu informaţii turistice despre judeţul Sibiu şi standuri cu produse agro alimentare tradiţionale.

Cei care doresc să ajungă gratuit la Racovița, cu Caravana Zilelor Culturale, sunt așteptați în parcarea de la Sala Thalia, la ora 12, iar plecarea din Racovița se va face la ora 17. Detalii se pot obține de la numărul de telefon 0744/585395.

Tot duminică, în intervalul 10 – 16, Muzeul orășenesc din Avrig va fi deschis spre vizitare.

Ioan CINDREA |președinte Consiliul Județean

„Ne bucurăm că putem să ducem evenimente culturale produse de instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Sibiu, alături de alte instituții partenere, din municipiul Sibiu în toate orașele și satele din județul Sibiu. Este un gest de prețuire din partea noastră și ne bucurăm când vedem cămine culturale, biblioteci și biserici arhipline, iar artiștii sunt răsplătiți cu ropote de apaluze. Vreau să evidențiez din nou componenta turistică a Zilelor Culturale prin care urmărim și valorificarea potențialului turistic al județului Sibiu și am creat în acest sens cinci trasee turistice tematice diferențiate în funcție de specificul fiecărei zone etno-folclorice.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*