Cum răspunde Primăria la principalele întrebări despre taxa de salubrizare

În urma aprobării de către Consiliul Local a noului Regulament pentru taxa de salubrizare, răspundem la principalele întrebări adresate de cetățeni. Mai multe informații, pe  https://sibiu.ro/primaria/salubrizare.

 Noul cuantum lunar stabilit pentru taxa de salubrizare, aplicabil din 1 februarie, pentru utilizatorii casnici (persoane fizice):

 

  Cuantum taxă salubrizare / lună
Locuință cu o persoană 16 lei/lună (reducere de 62% față de

abonamentul PRACTIC, având în vedere volumul mai mic de deșeuri generat)

Locuință cu 2 persoane 32 lei/lună (reducere de 24% față de

abonamentul PRACTIC, având în vedere volumul mai mai mic de deșeuri generat)

Locuință cu 3 sau mai multe persoane 42 lei/lună

Pentru luna ianuarie 2021 taxa datorată se calculează la nivelul vechiului Regulament, adică 11 lei/persoană/lună.

Dacă locuiesc singur sau suntem o familie cu 2 persoane, mai trebuie să depunem o nouă declarație pentru a obține reducerea?

  1. Dacă în precedenta declarație de impunere sau rectificativă pe care ați depus-o la Direcția Fiscală este specificat corect numărul de persoane din gospodărie, nu mai trebuie să mai depuneți o nouă declarație. Reducerea se va aplica automat.

Cum știți cât aveți de plată?

 Direcția Fiscală va transmite la începutul lunii martie deciziile de impunere pentru taxele și impozitele locale, specificând și sumele de plată ca taxă de salubrizare. În cazul în care ați plătit anticipat taxa de salubrizare pentru acest an, pe decizia de impunere vor fi indicate diferențele de plată.

Dacă aveți cont pe platforma de e-administrație, sumele datorate sunt deja disponibile și pot fi vizualizate. Plata se poate face simplu și rapid, în format electronic. Dacă nu aveți deja cont, vă invităm să vă înscrieți pe sibiu.ro – e-administrație, crearea contului fiind gratuită.

 Prin urmare, nu este necesar ca cetățenii să se deplaseze la ghișee pentru a afla aceste informații, evitând astfel aglomerația.

 Câte ridicări anuale ale pubelelor sunt incluse în cele trei tipuri de abonamente?

 

Tip abonament Rezidual (negru)  pubelă 120 l Biodegradabil (maro) pubelă 120 l Plastic / metal (galben) pubelă 240 l Hârtie / carton (albastru) pubelă 240 l
  Număr de ridicări / an
ECO 12 36 24 12
PRACTIC 26 36 24 12
MAXI 36 36 24 12

Fiecare pubelă neagră ridicată suplimentar față de abonamentul selectat reprezintă un cost suplimentar de 15 lei/pubela de 120 de litri. Sumele suplimentare de plată vor fi calculate la final de an.

 CUM PUTEȚI OPTA PENTRU ALTE TIPURI DE ABONAMENT?

Fiecărei gospodării i-a fost alocat din oficiu abonamentul PRACTIC. Dacă considerați că numărul de ridicări cuprinse în abonamentul Practic este insuficient, puteți opta oricând pentru abonamentul Maxi, la un preț de 49,5 lei/lună. Pentru aceasta trebuie să depuneți o declarație rectificativă în care marcați acest tip de abonament.

Pentru trecerea la abonamentul ECO:

  • La casă: Dacă în anul 2021 nu ați depășit cele 12 goliri ale pubelei de rezidual (neagră) incluse în abonamentul ECO, puteți opta pentru acest tip de abonament începând cu anul fiscal următor, suma plătită în plus urmând a fi scăzută din valoarea abonamentului datorată de utilizator pentru anul următor.
  • Condominii și blocuri: Utilizatorii care fac dovada că sunt înscriși în programul „Reciclează Activ” pot solicita încadrarea la abonamentul ECO pentru anul fiscal în care au făcut respectiva dovadă. Pentru a se înscrie în acest program, cetățeanul trebuie să predea 10 kg de deșeuri reciclabile (plastic, hârtie, metale neferoase) la orice colector autorizat, urmând să depună la Serviciul Salubrizare, până la sfârșitul anului pentru care se face regularizarea, dovada predării acestor deșeuri, respectiv orice document emis de către colectorul autorizat. Lista cu colectorii autorizați o găsiți aici:

https://www.sibiu.ro/images/uploads/servicii/Centre_de_Colectare_Reciclabile.pdf

 !!! DEPUNEȚI DECLARAȚII NOI PENTRU IMOBILELE NELOCUITE !!!

Având în vedere că noul Regulament a eliminat plata taxei de salubrizare pentru imobilele nelocuite, proprietarii trebuie să depună la Direcția Fiscală (pe str. Turismului, nr. 15A) în fiecare an, până în 31 martie, o declarație de impunere, împreună cu confirmarea din partea asociației de proprietari/locatari și/sau orice alt document care să ateste faptul că imobilul este nelocuit/nefuncțional. Declarația o găsiți aici: https://www.sibiu.ro/ro2/pdf/formulare/Declaratie_de_impunere_stabilire_taxa_speciala_de_salubrizare.pdf

În cazul în care nu se depune această declarație, Direcția Fiscală va stabili din oficiu taxa datorată, în cuantumul penalizator egal cu dublul valorii abonamentului PRACTIC (adică dublul sumei de 42 lei/lună). La aceasta se va adăuga o amendă între 1.000 și 1.500 de lei.

Pentru a evita deplasarea la ghișeu, puteți transmite declarația completată pe adresa declaratie.salubrizare@sibiu.ro.

!!! ATENȚIE LA COMPLETAREA DECLARAȚIILOR DE IMPUNERE/RECTIFICATIVE !!!

Proprietarii de imobile situate pe raza municipiului Sibiu ce depun declarații de impunere/ rectificative  cu date neconforme cu realitatea (ex: declară un număr mai mic de persoane pentru a obține reducerea de la abonament) vor fi sancționați cu amenzi între 1.500 și 2.500 lei, iar pentru perioada în care au declarat un număr mai mic de persoane, se va calcula o taxă penalizatoare egală cu dublul valorii abonamentului PRACTIC, adică 84 lei/lună.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*