Cum se aplică scenariile în funcție de care se va stabili ce școli se vor deschide în septembrie

Toate școlile se pregătesc pentru 14 septembrie, când vor începe cursurile.

Fiecare localitate trebuie să facă o evaluare și să colaboreze cu Direcția de Sănătate Publică pentru a stabili ce scenariu de acțiune se aplică: verde, galben sau roșu, în funcție de numărul de cazuri de COVID-19 confirmate.

Indiferent de forma în care se vor ține lecțiile, școlile sunt obligate să asigure produsele de igienă și spațiu suficient pentru copii.

Înainte de începerea şcolii, Direcţiile de Sănătate Publică vor calcula pentru fiecare localitate rata de îmbolnăvire. Cifrele vor fi trimise inspectoratului şcolar şi astfel fiecare scoală va şti ce are de făcut.

Rata de răspândire a bolii într-o localitate se va calcula astfel:
numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile se împarte la populaţia localităţii şi se imultește cu 1.000. Rezultatul reprezintă numărul de cazuri la mia de locuitori.

Spre exemplu, dacă avem 20 de cazuri cumulate în 14 zile într-o comună cu 2000 de locuitori, atunci scoala rămâne închisă, cursurile se vor face doar online, pentru că sunt câte zece bolnavi la fiecare mie de locuitori, mai mare de pragul de 3, de la care se intra în scenariul roşu.

O rata între 1 şi 3 corespunde pentru scenariul galben, cu învăţământ mixt, atât la școală cât şi online.

Scenariul verde înseamnă că şcolarii pot veni fizic la şcoală. Cu o menţiune:

Adriana Pistol, Institulul naţional de Sănătate Publică: “Eu pot să fiu în zona verde, dar clasele mele nu sunt suficiente, dacă pun câte un copil în bancă şi clasa e la jumătate. Va trebui să fac mai multe ture, chiar dacă sunt în scenariul verde”.

Cu alte cuvinte, chiar dacă o şcoală este în scenariul verde, dar nu există spaţiu suficient pentru distanțarea elevilor sau posibilitatea organizării lecţiilor în ture, o parte dintre elevi ar putea face cursuri online.

Directorii şcolilor, inspectoratele şi comandamentele locale ar putea lua decizia finală la începutul lui septembrie.

Ministrul Educaţiei a cerut şcolilor ca până miercurea viitoare să trimită planul fiecărei clase, cu băncile aranjate la un metru distanţa.

Epidemiologii spun că indiferent de câte măsuri se vor lua, riscuri rămân mai ales la clasele mici. Sugestia lor este că, în pauză, învăţătorul să asigure jocuri care să ţină copiii distanţaţi.

Profesorii cred că, după 6 luni în care copii nu s-au văzut, adaptarea în şcolile care vor intra direct în scenariul verde, va fi dificilă. Şi acesta deoarece copiii îşi copiază părinţii – unii respecta distanţarea, alţii nu, unii poartă masca, alţii nu, iar în clasa acest aspect va fi greu de gestionat.

După 14 septembrie, dacă apar cazuri de îmbolnăviri în şcoală, deciziile se vor lua, de asemenea, punctual.

În cazul virozelor respiratorii, şcoala se închide dacă 20% dintre copii sunt bolnavi. În privinţa infecţiei COVID-19, urmează să fie luată o decizie la câte cazuri din clase diferite se închide întreaga şcoală.

Sursă: Știrile PRO TV

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*