Cum şi-a făcut temele Inspectoratul Şcolar?

 

Eforturile pentru înfiinţarea clasei pregătitoare au ajuns pe ultima sută de metri, în judeţul Sibiu, însă probleme au mai rămas. „Sunt situaţii în care şcolile nu au spaţiul necesar, sunt situaţii în care am fost nevoiţi să renunţăm la sala de sport sau să o împărţim în două-trei şi să facem clasa pregătitoare. Este vorba de şcoala nr. 16 de pe Argeşului. Aceasta este situaţia din teritoriu, care este imposibil de ascuns şi de nerecunoscut ca stare de fapt. Mai pot fi astfel de situaţii în şcolile din mediul rural, însă depinde foarte mult de colaborarea dintre primar şi directorul şcolii“, admite Ştefan Firu, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu. În ceea ce priveşte mobilierul pentru noile săli de clasă, acesta a fost achiziţionat în proporţie de aproape 90 la sută, restul urmează să vină până săptămana viitoare.

 

20 de posturi rămase neocupate

 

O altă deficienţă se leagă de numărul de profesori necesar pentru a preda la clasele pregătitoare. Potrivit lui Firu, aproximativ 20 de posturi din cele 209 necesare nu au fost încă ocupate. Între timp, atât la Sibiu, cât şi la Mediaş şi Agnita au loc cursuri de formare pentru învăţători. „Avem constituite 174 de clase pregătitoare în care s-au înscris 2.780 de copii. Suntem în plină acţiune de formare a celor care se vor ocupa de elevii din clasele pregătitoare. Avem şase centre de pregătire şi sunt în plină activitate în acest moment“, a precizat Firu. Şi celelalte pregătiri pentru noul an şcolar sunt în toi. În 57 de unităţi de învăţământ s-au construit grupuri sanitare, iar în alte 41 de şcoli ele sunt în curs de amenajare.

 

Şcoli fără autorizaţie

 

28 de unităţi de învăţământ, din totalul de 339 de persoane juridice şi structuri nu au primit încă autorizaţia sanitară de funcţionare. În schimb, unităţile de învăţământ preşcolar care au bucătărie sunt autorizate.

 

Reducerea costurilor

 

Patru unităţi cu personalitate juridică au fost transformate în structuri. Astfel, grădiniţa cu program prelungit Dumbrăveni a trecut în subordinrea Grupului Şcolar Agricol „T. Cipariu” Dumbrăveni, grădiniţa Iacobeni a trecut la Grupul Şcolar Economic Iacobeni, iar cluburile elevilor din Avrig şi Agnita, la Palatul Copiilor din Sibiu. Au fost desfiinţate structurile Grădiniţei nr. 28 Sibiu, respectiv Grădiniţa nr. 1 şi Grădiniţa nr. 10 S, nivelul preşcolar de la şcolile din Nou Săsesc şi din Floreşti dar şi structura cu clasele I-IV Ilimbav de la Şcoala cu clasele I-VIII Marpod. Palatul Copiilor şi Elevilor va trebui să-şi găsească un nou sediu în maxim trei luni, după ce instanţa a decis retrocedarea clădirii către Parohia Evanghelică C.A. Sibiu.

 

 

Ştefan FIRU | inspector şcolar general

 

„Marea problemă cu care ne confruntăm este o prioritate, este aşa-numita clasă pregătitoare care ne creează problemele datorită nu a fundamentului, care cred că este sănătos, ci datorită faptului că este un pic forţată.”

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*