Cunoaște și protejează patrimoniul cultural național

Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu și Fundația COLLEGIUM XXI organizează și desfășoară în parteneriat proiectul educațional ‘Cunoaște și protejează patrimoniul cultural național!’. Proiectul este derulat la nivel național în cadrul programului ‘Școala Altfel’, acesta fiind cea de-a patra ediție, cele anterioare (2014 — 2016) bucurându-se de un real succes în rândurile elevilor participanți.

Dacă, până în acest an, în cadrul proiectului, ofițerul specialist în domeniul protejării patrimoniului cultural național din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu — Serviciul de Investigații Criminale a prezentat informații despre importanța ocrotirii patrimoniului cultural național elevilor a 3 instituții școlare din municipiul Sibiu, începând cu această ediție proiectul a fost extins de la 3 la 7 unități de învățământ, iar numărul elevilor participanți a crescut de la 150 la 1.000.

În cadrul întâlnirilor cu elevii vor fi abordate probleme privind modalitățile de realizare a protejării patrimoniului cultural național, persoanele și instituțiile implicate, aspecte legislative și activitatea Poliției Române în acest domeniu. Prezentările reprezentanților Poliției Sibiu vor fi completate cu vizite la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA unde vor putea fi urmărite și evidențiate măsurile de conservare și protejare a bunurilor din colecțiile acestor instituții.

Promovarea patrimoniului

Scopul acestei activități este promovarea patrimoniului cultural sibian în rândurile tinerilor, a necesității protejării bunurilor culturale indiferent că vorbim despre monumente istorice sau obiecte de patrimoniu. Județul Sibiu este posesorul a 1053 monumente istorice individualizate în lista de specialitate, printre care mai multe zone construite protejate care cuprind numeroase imobile cu acest statut (Sibiu, Mediaș, Agnita, Cisnădie etc.), precum și două monumente istorice UNESCO la Biertan și Valea Viilor.

De asemenea, pe raza județului funcționează numeroase muzee, biblioteci, case memoriale, lăcașuri de cult, situri arheologice etc., ce conțin bunuri ce fac parte din patrimoniul cultural național sau sunt susceptibile de această apartenență. Municipiul Sibiu, cu monumentele sale de valoare incontestabilă, constituie una din cele mai valoroase și mai bine conservate rezervații de arhitectură din România, fiind protagonistul unor proiecte culturale de anvergură, precum Sibiu 2000, Sibiu — Capitală Culturală Europeană (2007) sau Sibiu — Oraș Baroc (2012).

Mulți participanți

Noutatea absolută a ediției din acest an a proiectului educațional ‘Cunoaște și protejează patrimoniul cultural național!’ în județul Sibiu constă, pe lângă numărul crescut de elevi participați, și în participarea la activitățile organizate a elevilor Centrului școlar de Educație Incluzivă Nr. 2 Sibiu și a celor de la Liceul ‘Carol I’ Sibiu — clasele de la profilul vocațional — teologic.

Ne-am îndreptat atenția spre clasele cu profil vocațional-teologic ale Liceului ‘Carol I’ întrucât după absolvirea studiilor, aceștia vor administra un însemnat număr de obiective monumente istorice și de bunuri culturale foarte valoroase din proprietatea lăcașurilor de cult unde își vor desfășura activitatea, popularizarea problematicii protejării patrimoniului cultural național în rândul lor fiind foarte importantă.

Pe lângă cele două instituții de învățământ menționate, la proiect vor mai participa: Colegiul Economic ‘George Barițiu’ Sibiu, Liceul Teoretic ‘Constantin Noica’ Sibiu, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară ‘Terezianum’ Sibiu și școlile Gimnaziale nr. 8 și 13 Sibiu.

Problemele privind ocrotirea patrimoniului cultural național sunt o prioritate a Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, lucrătorii cu atribuții pe această linie de muncă acționând, cu toate mijloacele legale, pentru salvarea, protejarea și păstrarea în cele mai bune condiții, a bunurilor de patrimoniu, indiferent dacă vorbim de monumente istorice, obiecte muzeale, colecții particulare sau situri arheologice.

Calendarul activităților

Marți, 14 martie, începând cu ora 1500, ofițerul specialist în domeniul protejării patrimoniului cultural național din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu (subcomisar de poliție Radu Părean) se va întâlni cu elevii Centrului școlar de Educație Incluzivă Nr. 2 Sibiu.

În data de 15 martie, începând cu ora 1200, elevii claselor a VII-a și a VIII-a sunt invitați la Muzeul Astra, unde activitatea se va desfășura în două etape: în sala de conferințe a muzeului elevii domnul subcomisar de poliție Radu Părean va susține o prezentare urmată de o ‘lecție practică’, vizitarea Muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA Sibiu

Următoarele activități se vor desfășura în zilele de 22 și 23 martie, începând cu ora 1200, la Liceul ‘C. Noica’, cu participarea elevilor din clasele IX-XI.

Alte întâlniri cu elevi sunt planificate pentru luna mai 2017.

Despre proiect

Proiectul a început la data de 27 februarie 2017 și va continua până la 30 mai 2017, prezentările fiind organizate atât la Centrul de Prevenire al I.P.J. Sibiu, cât și la sediile școlilor participante, urmate de vizite la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA Sibiu.

Fundația COLLEGIUM XXI, inițiatoarea proiectului, este unul dintre cei mai importanți colaboratori ai Poliției Române în domeniul protejării patrimoniului cultural național, organizând, până în prezent, în colaborare cu I.G.P.R., numeroase și însemnate proiecte culturale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*