Cupa României – o afacere sibiană

Sibienii încep să viseze cu ochii deschiși. „Să vină Cupa la Sibiu!“, au strigat 10.000 de suporteri pe Municipal. Asistăm la o premieră în istoria fotbalului local. FC Hermannstadt și Gaz Metan Mediaș s-au calificat in corpore pentru semifinalele Cupei României. Este pentru prima dată când două echipe din județul Sibiu ajung într-o fază atât de avansată a competiției. Un prilej potrivit să ne amintim că Flacăra Mediaș, precursoarea Gazului Metan, a jucat finala Cupei României în 1951. Surpriza produsă de FC Hermannstadt și-a câștigat locul în memoria suporterilor. Echipa înființată în 2015 începe să amintească de performanțele obținute de FC Inter în anii ’90.

 

foto: Facebook/Gaz Metan Mediaș

Ieri după-amiază, pe bătrânul Stadion Municipal, FC Hermannstadt a reușit să elimine cea mai titrată echipă a fotbalului românesc, iar suporterii au cântat în extaz: „Ne-am făcut damblaua, am bătut pe Steaua!”.

Suporterii o meritau cu vârf și îndesat

Calificarea echipei FC Hermannstadt în semifinale, dar mai ales victoria zdrobitoare în fața FCSB, compensează în totalitatea supărarea suporterilor sibieni că nu au putut asista miercuri seara la prima partidă în nocturnă din istoria Stadionului Municipal. De altfel, poate a fost cea mai mare bucurie a suporterilor sibieni din 1991 încoace, când FC Inter a adus Cupa Balcanică la Sibiu. De partea cealaltă, Gaz Metan, deși în campionat este amenințată cu retrogradarea, are în față perspectiva Europa League, dacă va câștiga Cupa României. Gazul ar putea reveni astfel în a doua competiție a Europei, după play-off-ul de accedere în grupele Europa League, ratat în urmă cu câțiva ani, după dubla manșă cu Austria Viena. Oare ce ar însemna pentru FC Hermannstadt câștigarea Cupei României și caificarea automată în Europa League, mai ales că evoluează în Liga 2? Întrebat dacă FC Hermannstadt poate câștiga Cupa României, antrenorul echipei sibiene Alexandru Pelici a răspuns pentru Mesagerul de Sibiu, pe gazon, chiar la câteva minute de la finalul meciului cu FCSB: „Mai este până acolo. Vom vedea!“.

În acest moment, pe lângă promovarea în Liga 1, echipa sibiană și-a mai adăugat un obiectiv clar: Cupa României.

Cea mai mare partidă făcută de FC Hermannstadt

Aroganța jucătorilor și indiferența aparentă a lui Becali s-au transformat în umilință pentru FCSB, ieri după-amiază, la Sibiu. FC Hermannstadt și-a subordonat clar adversarul, dominându-l adesea fără drept de apel. Văzând tactica lui Alex Pelici și elanul elevilor săi, nu era nici o supărare, nici chiar pentru cei câțiva suporteri ai FCSB-ului prezenți în peluză, dacă bucureștenii ar fi încasat vreo șase goluri. FCSB nu a avut șansă nici măcar atunci când arbitrul Cătălin Popa s-a pripit, în minutul 35, când a indicat total eronat punctul de la 11 metri pentru roș-albaștri, pentru un henț făcut tocmai de un jucător al FCSB. De apreciat hotărârea arbitrului asistent, care i-a schimbat decizia centralului la acea fază, mai ales după ce la reluare s-a văzut clar că unul dintre fotbaliștii lui Dică a atins mingea cu mâna în careu. Așadar, Pelici a eliminat din nou FCSB din Cupa României, după reușita de odinioară cu FC Mioveni.

Atmosfera de pe Stadionul Municipal a fost una foarte rară în istoria fotbalului sibian. Cu siguranță, suporterii cu ștate vechi vor regreta și mai mult bătrânul Municipal, aflat în pragul transformării. A fost poate ultimul meci pe actuala arenă, aceasta urmând să fie modernizată în următoarea perioadă. Însă amintirile meciurilor vor rămâne cu suporterul sibian, care este, de asemenea, dornic să trăiască momente și mai frumoase în noua configurație a Municipalului. Bogdan Rusu și Ștefan Blănaru, autorii golurilor, împreună cu ceilalți coechipieri, sunt acum vedetele orașului de pe Cibin, iar atașamentul și iubirea suporterilor sibieni față de echipă a urcat la un nivel fără precedent. În schimb, Budescu, Florin Coman, Gnohere și Nicolae Dică au părut jucători de Divizia B, prin prestațiile de ieri după-amiază.

Scor de neprezentare

FC Hermannstadt a câştigat, cu scorul de 3-0 (2-0), meciul susţinut în sferturile de finală ale Cupei României, în compania vicecampioanei FCSB. După 22 de ani, o echipă din Sibiu reuşeşte să ajungă din nou în semifinalele competiţiei. Scorul a fost deschis de Rusu, în minutul 11. Blănaru a marcat cel de-al doilea gol, la exact o jumătate de oră de la debutul întâlnirii, iar același Rusu a stabilit rezultatul final în minutul 63. Hermannstadt a jucat ultimul sfert de oră în superioritate numerică, după ce Ovidiu Popescu a fost eliminat pentru cumul de cartonaşe galbene.

Pentru FC Hermannstadt au evoluat: Cătălin Căbuz – Alexandru Coman, Cătălin Pîrvulescu, Ionuţ Stoica, Daniel Tătar – Răzvan Dâlbea, Cristian Danci – Petrişor Petrescu (Sabin Lupu, min. 68), Bogdan Rusu, Andrei Hergheligiu (Cosmin Neagu, min. 85) – Ştefan Blănaru (Alexandru Târnovan, min. 81).

„Mulţumim suporterilor care s-au prezentat miercuri și joi la stadion şi au susţinut echipa noastră, a tuturor sibienilor. Suntem convinși că şi cei care nu au reușit să ajungă astăzi la meci au fost şi vor fi alături de noi“, a declarat secundul Eugen Beza, la finalul partidei.

Mario Rondon

Gaz Metan Mediaș, calificare la -15 grade

Gruparea de pe Târnava Mare a învins Astra Giurgiu cu scorul de 1-0. Singurul gol al partidei de la Mediaș a fost marcat de Mario Rondon în prima repriză. Atacantul venezuelean a mai ratat o lovitură de pedeapsă în minutele de final.  Astra a avut prima ocazie importantă. În minutul 23, Alexandru Greab a respins lovitura de cap a lui Balaure, aflat însă într-o poziție suspectă de off-side. Peste doar patru minute, Ionuț Neagu a șutat de la marginea careului de 16 metri, Iliev a respins mingea în față, iar Rondon, pe fază, a trimis-o în poartă. Gaz Metan a dominat repriza secundă și a trecut de mai multe ori pe lângă majorarea scorului. În minutul 68, David Caiado a tras foarte bine de la aproximativ 25 de metri, dar Iliev a reuşit să respingă în corner. Cu un sfert de oră înainte de final, giurgiuvenii puteau egala prin Urko Vera, însă mingea trimisă de spaniol de la mare distanţă a lovit transversala. În minutul 79, Valentin Crețu a fost faultat de Dandea în careu, iar centralul a indicat punctul cu var. Rondon a executat slab lovitura de la 11 metri, iar Iliev a reuşit să respingă. Bulgarul a mai intervenit o dată, în faţa lui Buziuc, şi a păstrat rezultatul neschimbat.

Istoria a fost strâmbă cu suporterul sibian

Miercuri seara a fost una de coșmar pentru suporterii sibieni. Aceștia au venit bucuroși la stadion, începând cu ora 16. Urmau să vadă primul meci în nocturnă pe Stadionul Municipal. Apoi aveau de gând să poarte FC Hermannstadt spre victorie în confruntarea cu FCSB. Din păcate, a venit ca un trăsnet decizia arbitrilor de a amâna partida pentru a doua zi.

Cu toate acestea, atmosfera a fost una de sărbătoare și chiar mai însuflețită decât cea de ieri după-amiază. Zarurile erau aruncate, iar fanii nu au făcut scandal, chiar dacă aveau toate motivele de supărare din lume. În final, s-au resemnat, dar nu au uitat să-și arate atașamentul față de fotbaliștii lui FC Hermannstadt.

Meciul dintre AFC Hermannstadt şi FCSB, care trebuia să se desfășoare miercuri seara, în sferturile de finală ale Cupei României, a fost amânat cu o zi, spre nemulțumirea celor 12.000 de suporteri prezenți. Arbitrul piteștean a amânat iniţial debutul jocului cu o oră din cauza terenului îngheţat, iar apoi a decis ca meciul să se dispute joi, de la ora 14.00.

Preşedintele clubului sibian a declarat că i s-ar fi părut corect ca brigada de arbitri să tragă semnalul de alarmă încă de la ora 16.00, când a fost inspectat terenul. „Sunt foarte dezamăgit pentru cele ce s-au întâmplat. Până la un moment dat, lucrurile au decurs foarte bine şi normal. În această dimineaţă, la 9.30-10.00, am început să degajăm terenul de zăpadă. Terenul era moale. Evident că, în momentul în care am intrat cu utilajele, cu «lama», au fost unele porţiuni cu zăpadă bătătorită. A fost şi soare în jurul prânzului, terenul chiar era moale. N-au fost niciun fel de probleme. Arbitrii au intrat pe teren în momentul în care au venit. I-am întrebat cu ce culoare vor să trasăm terenul, dacă vor cu galben sau roşu, ne-au spus că e bine cu alb. În acel moment, din punctul meu de vedere, trebuiau să ne spună: «Aveţi grijă, că sunt acele porţiuni de zăpadă! Degajaţi-le!». Aveam timp suficient, ne puteam mobiliza şi o puteam rezolva. Faptul că au stat două ore şi jumătate, n-au spus nimic, iar după aceea au luat acea decizie, când în tribune erau 12.000 de oameni, care stăteau în frig, care au venit să vadă acest joc… Aceşti oameni au venit să vadă acest meci al Sibiului, echipa lor favorită. La ora actuală, nicăieri în ţară nu am văzut un stadion atât de plin ca la Sibiu“, a declarat Teodor Birţ.

FC Hermannstadt a picat la mijloc în lupta pentru șefia FRF

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, spunea, miercuri seara, că nu a amânat partida AFC Hermannstadt – FCSB, din cauză că Administraţia Naţională de Meteorologie nu a emis cod portocaliu de de viscol şi temperaturi scăzute la Sibiu. „E o decizie luată la nivelul Direcţiei de Competiţii care respectă regulamentul, cel care spune că atât timp cât nu ai un caz de forţă majoră nu poţi să amâni un meci. Judeţul Sibiu nu este sub un cod portocaliu de atenţionare meteo”, a spus Burleanu.

Gigi Becali, care îl susține pe Ionuț Lupescu la șefia FRF, a declarat că „nu e că nu se pricepe Burleanu la fotbal… s-au amânat toate meciurile din Divizia B, toate meciurile de Cupă! Noi am făcut cerere să amânăm. Nu are rost să mă enervez, asta e situaţia. Nu pot să mai spun mai nimic. M-a lăsat mut răutatea şi duşmănia acestui om. Dacă el poate să îşi permită, şi văd că poate, să batjocoreşti o echipa că Steaua… e mult, e foarte mult. Cert este că singură echipă care nu a avut meciul amânat e Steaua. S-a amânat şi etapă din Liga 1. Noi jucăm în orice condiţii. I-am spus lui Mihai Stoica: «Jucăm în orice condiţii. Să câştige Hermannstadt şi cu asta basta. Ne mai intereseaa pe noi Cupa?». Eu respect regulamentul. I-am spus lui MM: «Du-te la arbitri şi spune-le că jucăm în orice condiţii. Ce facem, stăm acolo degeaba încă 24 de ore?». E ordin! Hermannstadt vrea, noi vrem, dar arbitrii ascultă de Burleanu”, a declarat Becali la Pro X.

Probleme de siguranță

Stadionul Municipal se confruntă cu mari probleme atunci când este programat un meci de asemenea amploare. De altfel, pasarelele de acces dinspre peluze către tribuna oficială au fost închise. Motivul este prezentat în cadrul unei expertize realizate de SC Techmedia Electronics SRL, anul trecut, în perioada mai – iulie 2017 au avut loc degradări semnificative la tribunele montate pe pământ. „S-a răsturnat balustrada din beton pe o lungime de 60 metri pe latura de nord-est, iar pe restul laturii s-a accentuat înclinarea. S-a mărit suprafața în care existau tasări diferențiate ale terenului. Având în vedere viteza mare în care s-au produs degradările sus menționate la aceste tribune, într-un interval scurt, va exista posibilitatea ca într-un interval de 6 – 12 luni să fie afectată și suprafața pistei de atletism și împrejmuirea acestuia care urmează să fie realizate/modernizate. Se impune demolarea în regim de urgență a zonei pasarelei dintre tribuna oficială și tribunele de pământ, inclusiv pasarela, având în vedere că, dacă continuă să se taseze tribunele de pe pământ în această zonă, există posibilitatea surpării pasarelei, sub pasarelă există o cale de acces utilizată, astfel existând posibilitatea surpării peste oameni sau autoturisme, se va interzice accesul sub această pasarelă până la demolarea acestuia. Nu este asigurată siguranța în exploatare în zona tribunelor de pământ și zona pasarelei de acces dinspre tribună, astfel se va interzice accesul persoanelor în acestă zonă până la demolarea efectivă a acestora. Recomand la tribunele realizate pe pământ ca variantă unică: demolarea și refacerea unor noi tribune conform normelor în vigoare“, se arată în expertiză. Stadionul va intra în modernizare în curând.


 

Inter Sibiu – Cupa României – sezonul 1990/1991

Șaisprezecimi:

  • Carpați Agnita – FC Bacău 0-1
  • Minerul Băița (județul Hunedoara) – FC Inter Sibiu 0-1

Optimi:

  • FC Inter – Sportul Studențesc 2-1 (meci disputat la Râmnicu Vâlcea, pe teren neutru)

Sferturi:

  • FC Inter – Farul Constanța 2-1 (tur: 1-2, retur: 1-0)

Semifinale:

  • FC Inter – FC Bacău 0-1 (tur 0-0, retur 0-1)

Finala:

  • Universitatea Craiova – FC Bacău 2-1 (Stadionul Național)


Flacăra Mediaș – Cupa României – sezonul 1951

Șaisprezecimi:

  • Flacăra Mediaș – Știința Cluj 2-1
  • Metalul Sibiu – Metalul Tohan 2-0

Optimi:

  • Metalul Sibiu – CSA Craiova 6-2
  • Flacăra Mediaș – Flamura Roșie Arad 3-1

Sferturi:

  • CCA București – Metalul Sibiu 2-1
  • Flacăra Mediaș – Locomotiva București 1-0

Semifinale:

  • Flacăra Mediaș – Dinamo Orașul Stalin (Brașov) 2-0

Finala (8 noiembrie 1951):

  • CCA București – Flacăra Mediaș 3-1 (Stadionul Republicii – București). Golul medieșenilor a fost înscris de A. Coman în min. 71.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*