Cursul Internațional de Chirurgia Umărului a avut loc la Sibiu

În perioada 20-21 aprilie, la Sibiu s-a desfășurat Cursul Internațional de Chirurgia Umărului. Manifestarea științifică a cuprins cursuri instrucționale, demonstrații de tehnică chirurgicală, work-shopuri și discuții de caz.

Directori de curs au fost conf. dr. Radu Fleacă, medicul șef al Secției Clinice Ortopedie, și conf. dr. Mihai Roman, ambii din partea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Cursul s-a bucurat de prezența unor lectori de marcă din SUA – prof. dr. William Stetson și prof. dr. Guido Marra, din Franța – Ph.D. dr. Marius Scarlat, Serbia –  prof. dr. Vladan Stephanovici, Bosnia – dr. Semin Bezibergovici. Aceștia s-au alăturat nucleului de medici ortopezi români – dr. Cosmin Faur și dr. Horia Hărăguș (Timișoara), dr. Răzvan Melinte (Craiova), dr. Ion Codoreanu (București), dr. Adrian Todor și dr. Cristian Buescu (Cluj-Napoca), dr. Radu Fleacă și dr. Mihai Roman (Sibiu).

“Acest curs a fost un mare test de maturitate și de aceea suntem mândri de succesul de care s-a bucurat. Este prima dată când facem acest curs pe cont propriu, fără patronajul Academiei Americane de Ortopedie (AAOS). Programul AAOS de trei ani din România s-a încheiat anul trecut. El însă continuă de fapt prin ceea ce facem noi. Continuă atât în ceea ce privește activitatea chirurgicală în zona umărului, cât și în ceea ce privește procesul educațional și didactic”, a declarat conf. dr. Mihai Roman.

Au participat 55 de cursanți din toate colțurile țării, dornici de a aprofunda cunoștințele în domeniul patologiei umărului. Au fost atât medici rezidenți, precum și medici specialiști și primari.

“Vrem să le mulțumim colegilor noștri americani – dr. Bill Stetson și dr. Guido Marra, care ne-au susținut și îndemnat să continuăm. Această întâlnire de la Sibiu este dovada vie ca munca lor a fost fructuoasă. Societatea Română de Chirurgia Umărului și Cotului este, de asemenea, un produs al acestui proiect”, a precizat conf. dr. Radu Fleacă.

În paralel cu lucrările adresate medicilor ortopezi a avut loc și un curs de o zi adresat fizio-kinetoterapeuților. Aceștia au avut ocazia să asiste la prelegeri și demonstrații chirurgicale pentru a înțelege mai bine patologia dificilă din zona umărului. “Cred că acest curs a fost foarte interesant, eficient, bine organizat și mă bucur că am avut ocazia să aud din partea mai multor medici faptul că noi, fizioterapeuții, împreună cu medicii ar trebui să fim o echipă”, a declarat unul dintre participanți.  “Cursul a fost productiv, am avut ce învăța și ar fi binevenită o colaborare mai strânsă între kinetoterapeuți și medicii ortopezi, înspre folosul pacientului”, susține alt participant la curs.

“La finalul Cursului Internațional de Chirurgia Umărului de la Sibiu, am rămas cu o amintire plăcută și cu senzația unui eveniment bun și consistent. Este deja al patrulea eveniment consecutiv dedicat chirurgiei umărului. Ceea ce a fost nou anul acesta a fost faptul că l-am organizat independent împreună cu alți colegi din țară. De asemenea, de data aceasta am ales un subiect de nișă – instabilitățile umărului – spre deosebire de anii trecuți când am avut o abordare mai generală asupra patologiei acestei articulații. Noutatea absolută a fost însă cursul adresat colegilor fizio-kinetoterapeuți. Credem că a fost foarte bine, iar reacțiile imediate sunt pozitive” a conchis conf. dr. Mihai Roman.

Planurile grupului român de chirurgia umărului nu se opresc aici. Deja s-a stabilit locația cursului de anul viitor (Cluj), precum și tema principală (patologia coafei de rotatori). Până atunci, însă, Sibiul va fi gazda Conferinței Naționale de Ortopedie, în luna octombrie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*