Dan Perjovschi: Vrem să ne donăm locuința acestui oraș

Soții Lia și Dan Perjovschi, desemnați vineri ambasadori ai Sibiului, au anunțat că intenționează să doneze locuința lor din Sibiu orașului, pentru ca aici să funcționeze un centru de cercetare în arta contemporană. ”Locuința pe care am construit-o și care ține loc de muzeu, de depozit, de atelier, noi vrem să o lăsăm acestui oraș ca un centru de cercetare în arta contemporană. Nu chiar acum, peste 30 de ani”, a spus Dan Perjovschi.

Lia si Dan Perjovschi ambasadori ai Sibiului © Silvana Armat(1)Primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor le-a înmânat vineri, în curtea interioară a Primăriei Sibiu, soților Lia și Dan Perjovschi titlul de ”Ambasadori ai Sibiului”, titlu inițiat în urmă cu trei ani de către Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS). Astrid Fodor a precizat faptul că Dan Perjovschi este deja cetățean de onoare al Sibiului și le-a mulțumit ambilor soți pentru activitatea depusă în promovarea artei în general și a orașului Sibiu. ”Ne bucurăm un an întreg de desenele dumneavoastră pe zidul Teatrului Radu Stanca, așa că sibienii vă au permanent în fața ochilor. Vă mulțumim”, a spus Astrid Fodor.

Accentul pe valori

Tudor Şt. Popa, preşedintele Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu, a reamintit faptul că AIOS încearcă, prin acţiunile ei, să aducă în atenţia publicului valorile sibiene, distincţia de „Ambasadori ai Sibiului” fiind modalitatea prin care şi mulţumeşte acestor valori pentru aportul adus în dezvoltarea şi promovarea oraşului Sibiu. „Familia Lia şi Dan Perjovsci promovează zi de zi oraşul Sibiu prin artă şi frumos, aceştia reuşind de-a lungul timpului să ducă faima oraşului în întreaga lume. Tocmai datorită acestor lucruri considerăm că este necesară această distincţie”, a spus Popa.

Donaţie

Dan Perjovschi și-a amintit de perioada în care a părăsit orașului și de zilele în care s-a întors aici, iar comparația este încurajatoare pentru viitor. ”Acasă. Acasă e ceva care nu se mișcă niciodată. Rămân firele, rămân cafenelele, rămân scările. Noi când am plecat din orașul Sibiu, totul era gri și în cârje. Ne-am întors într-o Capitală Culturală, cu aeroport internațional. Să nu uităm nici brânza de la Piața Cibin și pistele de biciclete, de la 55 de ani te gândești și la ele. Noi am vrut cumva să ne ascundem la Sibiu. Aveam nevoie de spațiu și fizic și psihic, un spațiu în care să ne putem gândi, un spațiu în care să ne încărcăm bateriile. Dar aici vine toată lumea. Artiști din București, Cluj, Timișoara, toată lumea trece pe aici. Pentru noi, când am decis să revenim, ne-am gândit la un Sibiu multicultural. Suntem ambasadori în afara Sibiului, în afara României, dar suntem și ambasadori în interiorul Sibiului”, a spus Dan Perjovschi.

Mereu împreună

Lia și Dan s-au născut în Sibiu, în  acelasi an, 1961. Au învățat la aceeasi școală fiind împreună din clasa a V-a (câteodată chiar în aceeași bancă). Au absolvit Liceul de Artă din Sibiu, în 1980. Între 1985-1990 au locuit la Oradea și între 1990-2010 la București. Din 2010 și-au mutat atelierele artistice la Sibiu, într-o clădire care ține loc  de depozit, de bibliotecă și de locuință și care găzduiește și proiectele Liei Perjovschi de cercetare și educație artistică ”Arhiva de artă contemporană și Muzeul cunoașterii”. Împreună, Lia și Dan Perjovschi participa anual la aproximativ 30 de expoziții personale sau de grup, workshopuri, conferințe și simpozioane. Ei au expus la principalele muzee și centre de artă contemporane mondiale Moma New York, Tate Modern Londra, Centre Pompidou Paris, MACBA Barcelona, Muzeul Ludwig Cologne, Muzeul Vanabbe din Eindhoven, Moderna Museet Stockholm, Kiasma Helsinki, Moderna Galerija Ljubljana, Lenbachaus Munchen, Kunsthalle Basel și au participat la numeroase biennale și trienale de arta internaționale Veneția, Sidney, Sao Paolo, Istanbul, Lyon, Moscova, Jakarta, Aichi, Incheon, Paris, de fiecare dată promovând oraşul Sibiu la cel mai înalt nivel. De când activează ca artiști profesioniști, cei doi sibieni au acumulat împreună peste o mie de evenimente artistice internaționale.

Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului a mai desemnat în trecut Titlul de Ambasadori ai Sibiului jurnalistului Emil Hurezeanu și fostului consul al Germaniei în Sibiu, Thomas Gerlach.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*