Daniel Buda, întâlnire cu ministrul Agriculturii din Republica Moldova: „Relația UE cu Moldova trebuie să treacă la următorul pas”

Daniel Buda s-a întâlnit cu ministrul Agriculturii din Republica Moldova la Bruxelles. Europarlamentarul român susține că relația UE cu Moldova „trebuie să treacă la următorul pas”.

Miercuri, în cadrul Parlamentului European de la Bruxelles, europarlamentarul Daniel Buda a avut întâlnire cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Bolea Vladimir Iosif.

Cei doi au purtat discuții „consistente și aplicate” despre cele mai recente evoluții ale relației Uniunii Europene cu Republica Moldova.

„UE, România și statele membre sunt unite în sprijinul lor pentru Republica Moldova, susținând atât procesul de aderare al acesteia, cât și economia în contextul actual și provocările din regiune. Printre mijloacele de sprijin acordate se numără: Mecanismul de Protecție Civilă al UE, asistența macrofinanciară acordată sau liberalizarea temporară a comerțului în privința produselor care nu sunt deja complet liberalizate. Solidaritatea trebuie să devină noua realitate!”, transmite Daniel Buda.

Fermierii, afectați de secetă, criză și războiul din Ucraina

În cadrul întâlnirii, europarlamentarul și ministrul din Republica Moldova au abordat și subiectul fermierilor și al agriculturii.

„Seceta, criza energetică, lipsa inputurilor din agricultură şi conflictul din Ucraina reprezintă riscuri și provocări pentru fermieri, indiferent dacă vorbim despre cei din interiorul Uniunii Europene sau din Republica Moldova. Situația ne cere să acționăm si să venim cu soluții. Moldova urmează parcursul european. Domnul Ministru și-a exprimat intenția de a alinia agricultura țării la standardele europene. Subiectele precum Farm to Fork sau reducerea îngrășămintelor au reprezentat de asemenea puncte importante ale agendei noastre”, mai spune europarlamentarul Daniel Buda.

Pasul următor pentru Republica Moldova

De asemenea, Daniel Buda susține că relația dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova trebuie să treacă la pasul următor, care ar fi redeschiderea discuțiilor despre „eliminarea contigentelor tarifare pentru produsele moldovenești pe piața UE”:

„Statutul Republicii Moldova de ţară candidată la aderarea în UE demonstrează că reformele realizate de autoritățile de la Chișinău sunt de necontestat. Relația Uniunii Europene cu Republica Moldova trebuie să treacă la următorul pas, iar sprijinul în redeschiderea discuțiilor privind liberalizarea comerțului cu Uniunea Europeană prin eliminarea contigentelor tarifare pentru produsele moldovenești pe piața UE trebuie să fie următorul pas.

Sunt convins că dialogul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova se va intensifica și mai mult, iar noi, de la nivelul instituțiilor europene trebuie să facem tot posibilul să facilităm dialogul și cooperarea”, mai punctează Buda.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*