Daniela CÎMPEAN, președinta Consiliului Județean Sibiu,  după extinderea Portalului Medical: “Sibienii trebuie să se bucure de facilitățile pe care le creăm  indiferent de locul din județ în care se tratează”

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, susține că instituția pe care o conduce urmărește extinderea la scară cât mai largă a utilității Portalului Medical, platforma creată pentru accesul rapid al sibienilor la propriile documente medicale din arhivele spitalelor  Județean, Pneumoftiziologie, Psihiatrie și pentru simplificarea accesului pacienților la serviciile sanitare.

Declarația sa vine după ce la platforma portalmedical.cjsibiu.ro  realizată de Consiliul Județean Sibiu  au aderat  și Spitalul de Pediatrie Sibiu, Spitalul Orășenesc  Cisnădie si Clinica medicală Misan Med .

foto: Facebook / Daniela Cîmpean

  1. Doamna președintă, sibienii au la îndemână din luna martie acest instrument: Portal Medical. Care sunt primele concluzii ale echipei Dumneavoastră după cele doua luni de funcționare?

-Portalul Medical și-a demonstrat utilitatea și  are potențialul de a se dezvolta – aceasta este concluzia după aceste aproximativ două luni. Peste 1.100 de sibieni și-au făcut cont deja și numărul lor este în continuă creștere. Este limpede că  Portalul Medical devine cel mai folositor instrument al sibienilor în relația cu spitalele, cu unitățile medicale în general. De altfel, pe asta și mizăm fiindcă ideea  a pornit de la preocuparea noastră de a oferi cetățenilor soluții la problemele pe care chiar ei le-au semnalat. Astăzi, mulțumită Portalului Medical, sibienii își pot accesa istoricul medical  din cele șase unități sanitare, își pot programa consultații  on line în cabinetele acestora,  pot distribui medicilor lor documente și pot încărca la rândul lor documente  suplimentare. Este simplu, se poate face fie direct pe portalmedical.cjsibiu.ro, fie  prin site-ul Consiliului Județean Sibiu , www.cjsibiu.ro.  Sibienii au nevoie pentru a avea acces în sistem de un simplu cont de utilizator, realizabil pe baza CNP-ului sau a cardului de asigurat și a unei adrese de email.

Practic, orice sibian care a fost la unul dintre spitale poate vedea simplu și rapid documentele referitoare la el. Indiferent că a fost internat acum o săptămână sau acum cinci ani, documentele sunt acolo și sunt mai în siguranță decât  în vreun sertar în casă  sau uitate pe la cabinetele de consultații.

  1. Cât de greu a fost să extindeți Portalul și care este limita de aderare la sistem ?

– Portal Medical a fost creat  de Consiliul Județean Sibiu, iar echipa noastră și cea  a contractorului,  Gama IT, au  avut mereu în vedere obligația pe care ne-am asumat-o, de a oferi servicii de calitate TUTUROR locuitorilor județului. Era, deci, evident că scopul este să extindem platforma și către celelalte unități medicale din județul Sibiu, de stat sau private. Locuitorii din întregul județ Sibiu, trebuie să aibă la dispoziție  aceleași modalități moderne ca și cetățenii din municipiul Sibiu.

Extinderea platformei în afara municipiului Sibiu nu a necesitat multă muncă de convingere. Toți cei implicați înțeleg că suntem în slujba oamenilor și că lucrăm pentru ei . Au existat provocări tehnice, dar profesioniștii le-au depășit.

Nu există limită  în extinderea platformei. Personal îmi doresc ca toate unitățile sanitare din județul Sibiu să adere la Portalul Medical și toți pacienții  lor, să se bucure de această formă de simplificare.

  1. Mai există și alte instituții sanitare care urmează sa intre în proiect?

 -Acum s-au adăugat Spitalul Cisnădie, Spitalul de Pediatrie și chiar prima instituție privată Clinica Medicală Misan Med fapt care atesta viabilitatea proiectului inclusiv pentru mediul privat, dar urmează în scurt timp Spitalul municipal Mediaș, sper și Spitalul Orășenesc Agnita dar, așteptăm și alte instituții medicale atât de stat cât și private.

  1. Utilitatea în rândul sibienilor este evidentă. Medicii cum se raportează la acest instrument?

 -Medicii văd și ei avantajele pe care le oferă în munca lor utilizarea Portalului Medical. Nu mai puțin de 60 medici de familie și-au creat conturi. Ei au acces on line  la toate documentele la care primesc acces spre vizualizare de la pacienții lor.  Nu se mai pierd fișe, nu se mai pierde timp așteptând ca pacientul să aducă sau să obțină un document.

O mențiune specială, dacă îmi permiteți: medicii au primit cu mare deschidere acest sistem și le mulțumesc sincer . Am încredere că vor promova în continuare acest mecanism astfel încât, în viitor, pacienții lor să nu mai aibă grija hârtiilor. În momente delicate, în momente în care oamenii își văd de sănătate, este nevoie de  eficiență, iar Portalul Medical  contribuie la asta.


Portalul Medical a fost realizat  la inițiativa Consiliului Județean Sibiu fiind parte a unui amplu proiect realizat cu fonduri europene intitulat  “Sustenabilitate. Inovare. Bunăstare. Incluziune Socială. Unitate. Sibiu-Strategia 2030” (cod MySMIS 126475) și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.  Activitățile principale ale proiectului sunt elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Județului Sibiu 2021-2030, implementarea unor soluții tehnice în domeniul sănătății și Retro-digitalizarea documentelor din arhiva Consiliului Județean Sibiu, DGASPC Sibiu și a spitalelor din subordinea CJ Sibiu. Proiectul din care face parte și realizarea Portalului Medical are o valoare totală de 3.701.804,04 lei, din care 3.627.767,93 lei este valoarea cofinanțării nerambursabile și are o durată de 30 de luni.


PUBLICITATE

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*