Daruri și o vorbă bună. Arhiepiscopia Sibiului va deschide un important centru de asistență pentru vârstnici

Proiectele destinate vârstnicilor din Arhiepiscopia Sibiului oferă de ani buni hrană, alimente, produse de uz casnic, medicamente și aparatură medicală, servicii medicale și asistență religioasă pentru sute de vârstnici din orașele și satele din județele Sibiu și Brașov. Peste 200 de vârstnici se află în atenția permanentă a Arhiepiscopiei Sibiului, iar numărul lor va crește foarte mult anul acesta odată cu deschiderea unui centru de zi eparhial.

 

Sursă foto: Mitropolia Ardealului / arhivă

Încă de acum 17 ani, serviciile sociale oferite de Arhiepiscopia Sibiului au făcut din eparhie o instituție deosebit de importantă în domeniul asistenței sociale. Odată cu întronizarea Înaltprea­sfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, serviciile sociale ale eparhiei s-au extins considerabil, grija ierarhului pentru vârst­nicii singuri, fără ajutor material și asistență religioasă fiind prioritară atunci când s-au inițiat proiecte social-filantropice și misionare în Arhiepiscopia Sibiului. Această preocupare permanentă de a oferi vârstnicilor cele necesare vieții pământești, dar și pastorația lor sunt și acum prioritare în Arhiepiscopia Sibiului, unde noi proiecte sunt în curs de implementare.

Un număr considerabil de vârstnici din Sibiu și nu numai beneficiază de servicii medicale în cadrul Centrului de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoanele adulte cu dizabilități, un așezământ medical patronat de Arhiepiscopia Sibiului.

„Anul trecut, de serviciile centrului au beneficiat 44 de persoane adulte cu certificate de handicap, care au suferit de accidente vasculare cerebrale, hemiplegii, tetrapareze, pareze, scolioze, afecțiuni ale coloanei vertebrale, coxartroză sau scleroză multiplă. Între beneficiari, mulți sunt vârstnici”, precizează consilierul social al Arhiepiscopiei Sibiului, părintele Adrian Roman.

Servicii medicale gratuite sunt oferite vârst­nicilor și în cadrul cabinetului stomatologic al Asociației Filantropia Ortodoxă Sibiu. Alături de copiii cu nevoi speciale sau proveniți din familii defavorizate, vârstnicii sunt o prioritate pentru cabinetul stomatologic.

„Sunt intervenții gratuite pentru vârstnici. Chiar și la domiciliul beneficiarilor poate merge doamna doctor Natalia Giușcă pentru consultații. Au fost primiți vârstnici fără adăpost sau cu probleme mari de sănătate, pentru că șansa de a avea o dentiție sănătoasă le oferă încredere în a putea să se hrănească și să trăiască mai bine”, mai spune părintele Adrian Roman.

Tot în cadrul serviciilor medicale trebuie amintit și ajutorul oferit vârstnicilor din Sibiu de cabinetul de medicină de familie „Christiana”, unde medic este monahia Clementina Morari. Foarte multe consultații gratuite au fost oferite vârstnicilor la domiciliu.

„Oferim gratuit și dispozitive medicale, paturi, mobilier, cârje, cărucioare pentru vârstnici și bolnavi. Periodic primim donații din partea binefăcătorilor, inclusiv prin Crucea Roșie din Germania, și le oferim instituțiilor, vârstnicilor și celor care au nevoie”, spune pr. Adrian Roman.

Prin bunăvoința medicilor de la Clinica „Holhoș” din Sibiu și prin implicarea Asociației Filantropia Ortodoxă Sibiu, mai mulți vârstnici din Sibiu, orașul Cisnădie și sate din județul Sibiu au primit gratuit servicii medicale. Medicii de la clinica menționată i-au operat de cataractă, implantându-le cristalin, și le-au salvat, astfel, vederea. Aceste intervenții au avut loc în perioada decembrie 2021 – februarie 2022, iar intervenția chirurgicală și implementarea cristalinului au fost gratuite.

„Masa pe roți”

Între proiectele sociale ale Arhiepiscopiei Sibiului, „Masa pe roți” este destinat cu precădere vârstnicilor, fiind și cel mai vechi dintre acestea. Din 2015, prin acest proiect se oferă o masă caldă de două ori pe săptămână la domiciliul asistaților, precum și asistență socială prin activităţi de informare, evaluare, monitorizare și consiliere socială. Beneficiarii sunt în principal vârstnici și/sau cu handicap din Sibiu, cu venituri reduse, imobilizate la domiciliu, lipsite de posibilitatea de a-şi asigura hrană zilnică, fără sprijin din partea aparținătorilor.

Un proiect asemănător este „Fericiți cei milostivi”. Este implementat de Departamentul social-filantropic al Arhiepiscopiei Sibiului și Cantina „Sfântul Stelian” a eparhiei, în care sunt implicați preoții și enoriașii la nivel comunitar. Este distribuită masă caldă în parohii vârstnicilor, persoanelor defavorizate social și persoanelor greu deplasabile, pentru a le îmbunătăți condițiile de trai și pentru ca cei din comunitate să se apropie și să cunoască mai mult nevoile acestora.

Daruri și o vorbă bună

Un alt proiect al Arhiepiscopiei Sibiului implementat de Departamentul social-filantropic este „Bătrânii, comoara noastră!” În fiecare an, de Ziua Internațională a Vârstnicilor, se organizează activități filantropice pentru bătrânii îngrijiți la cele două cămine de stat pentru persoane vârstnice din Sibiu, dar și pentru vârstnicii beneficiari ai Centrului de recuperare neuromotorie „Sfântul Nectarie”. Alături de reprezen­tanții Departamentului social-filantropic sunt mereu profesori și elevi de la Colegiul de industrie alimentară „Terezianum” și de la Colegiul economic „George Barițiu” din Sibiu. Vârstnicii de la centrele amintite sunt vizitați, primesc alimente, produse de patiserie, precum și alte daruri.

Sunt ajutați cu daruri și vârstnicii de la alte cămine, cum sunt cele din satele Marpod și Ighiș, județul Sibiu, dar și bătrânii fără adăpost din municipiul Sibiu. Prin proiectul „Și ei sunt ai noștri”, primesc legume și fructe de două ori pe săptămână, prin intermediul Carrefour România Hypermarket Sibiu. Proiectul a fost început în 2010 și s-a adresat inițial oamenilor străzii. La acea vreme nu existau adăposturi pentru oamenii străzii, iar în timpul iernii mulți treceau la Domnul. Pentru a le salva viețile acestor oameni, Arhiepiscopia Sibiului a pus la dispoziție demisolul Bisericii „Nașterea Domnului” din Sibiu, unde primeau hrană, ceai cald, îmbrăcăminte, încălțăminte. Actualmente, prin acest proiect, dar și prin altele, cum este „Masa bucuriei”, sunt oferite alimente persoanelor aflate în risc social. „În fiecare săptămână adunăm alimente și le oferim beneficiarilor. Este o muncă foarte grea să selectăm alimentele primite, să facem pachetele și să le oferim multor beneficiari la domiciliu, pentru că sunt bolnavi sau în vârstă”, ne-a spus părintele Adrian Roman.

„Sănătate pentru sate”

Foarte mulți vârstnici din satele județelor Sibiu și Brașov au primit încă din 2016 consultații medicale gratuite prin intermediul campaniei „Sănătate pentru sate”. Departamentul social-filantropic al Arhiepiscopiei Sibiului a organizat până în prezent 50 de activități în satele eparhiei, iar beneficiarii au trecut de 2.600. Aceştia provin din localități în care nu sunt furnizate servicii medicale sau nu au asigurare medicală. Programul este derulat în parteneriat cu Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu, Direcția de Sănătate Publică Sibiu, Facultatea de Medicină din Sibiu, Centrul Mobil „Legend Optic” Sibiu, Policlinica „Polisano”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, Spitalul Militar Sibiu, Orga­nizația Studenților Dentiști Sibiu și Societatea de Cruce Roșie Sibiu. Activitățile au fost realizate cu sprijinul Serviciului ambu­lanțier al Asociației Filantropia Ortodoxă Sibiu și cel al SMD Mediaș, precum și al farmaciilor „Apotheka”, care au oferit medicamentele prescrise în cadrul consultațiilor, precum și produse sanitare: mănuși, măști, dezinfectanți. Pe lângă consulta­țiile medicale, vârstnicii au primit din partea eparhiei și pachete cu alimente.

Campanii pentru vârstnici

În timpul stării de urgență din anul 2020, vârstnicii greu deplasabili, cu venituri mici, fără aparținători, cu dizabilități au primit pachete cu alimente, legume, fructe, conserve, băuturi răcoritoare, pâine și cozonaci, produse de curățenie și produse de îngrijire corporală. Produsele au fost pregătite în colaborare cu profesori voluntari de la colegiile „Terezianum”, „George Barițiu” și „Constantin Noica” din Sibiu, care au contribuit la achiziționarea bunurilor oferite. Tot în cadrul acestei campanii au fost oferite și cărucioare pentru persoane invalide.

Campania „Bunicii noștri!” a început în luna mai a anului 2021, în parteneriat cu Autoklass, Dizem și Romstal Sibiu. Astfel, 22 de persoane vârstnice defavorizate și fără aparținători din Sibiu au primit la fiecare activitate pachete cu alimente, produse de curățenie și produse de igienă. Până acum ­s-au organizat 18 acțiuni de acest fel.

Prin intermediul Asociației Filantropia Ortodoxă, în primăvara anului trecut, Societatea Studenților „Hipocrate” a organizat activități de plantare de flori în curțile a două cămine de vârstnici din Sibiu. Uneltele și florile au fost oferite studenților mediciniști de Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu. Prin această activitate de grădinărit s-a oferit vârstnicilor posibilitatea de a se bucura de petrecerea timpului liber împreună cu cei tineri sau cu cei care le sunt colegi în cămin.

Elevii de la liceele sibiene au posibilitatea să ajute vârstnicii în cadrul campaniei „Învățăm prin fapte”, inițiată de Departamentul social-filantropic și Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu și desfășurată în parteneriat cu Colegiul Economic „George Barițiu”, Liceul de industrie alimentară „Terezianum” şi Liceul tehnologic „Avram Iancu”. Sunt oferite alimente, produse de igienă și produse de curățenie. Pachetele au fost pregătite și distribuite la domiciliul beneficiarilor.

Noi proiecte

Arhiepiscopia Sibiului este reprezentată în Comitetul consultativ de dialog civic pentru probleme persoanelor vârstnice al Prefecturii Sibiu, ca o importantă instituție de asistență socială. În ședințele de lucru se dezbat probleme legate de colaborarea interinstituțională pentru rezolvarea problemelor persoanelor vârstnice şi parteneriatele de la nivelul instituțiilor din județul Sibiu. Arhiepiscopia Sibiului este reprezentată de consilierul social în acest comitet unde se discută probleme ale vârstnicilor, cum sunt legislația aplicabilă în rezolvarea problemelor persoanelor vârstnice.

În curând, Arhiepiscopia Sibiului va deschide un important centru de asistență pentru vârstnici, unde alți 200 de beneficiari vor primi în primă instanță servicii de îngrijire medicală, de petrecere a timpului liber și a multor activități. Centrul este deja amenajat într-o clădire din incinta Catedralei Mitropolitane din Sibiu, iar în prezent se derulează faza de selectare a beneficiarilor care se încadrează în viitorul serviciu social.

Articol preluat de pe site-ul ziarullumina.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*