Datornicii, în văzul lumii

Noul Cod de Procedură Fiscală aduce o modificare în ceea ce privește contribuabilii care nu și-au achitat sumele reprezentând taxe și impozite locale până la data scadentă.

Modificările legislative prevăd prin articolul 162 al Legii 207/2015 obligativitatea publicării pe site-ul Primăriei Sibiu a listei debitorilor persoane fizice și juridice care înregistrează datorii la bugetul local.

Motivare… ruşinoasă

Astrid Fodor„Publicarea listei nominale a debitorilor este o obligație și, probabil, intenția legiuitorului a fost aceea de a-i motiva pe contribuabili să achite restanțele și astfel primăriile să încaseze într-o mai mare proporție sumele datorate la buget. Dezvoltarea Sibiului depinde de bugetul din care finanțăm investițiile și, din acest motiv, sper ca inițiativa prezentă să își atingă scopul”, motivează Astrid Fodor (foto), primarul interimar al Sibiului. În vederea îndeplinirii acestei obligații prevăzute de Codul de Procedură Fiscală, primarul interimar Astrid Fodor a inițiat un proiect de hotărâre care stabilește plafonul pentru publicarea debitorilor pe site-ul instituției, www.sibiu.ro. Conform acestei hotărâri, adoptată ieri de consilierii locali, vor fi publicate pe pagina de internet a numele și sumele aferente debitorilor persoane fizice cu datorii mai mari de 500 de lei și, respectiv, cele aferente persoanelor juridice cu datorii mai mari de 1.000 de lei.

Mii de datornici

Dat fiind faptul că legislația menționată intră în vigoare în 1 ianuarie 2016, primele liste se vor publica la sfârșitul lunii martie 2016. Doar pentru a avea o imagine cu privire la numărul debitorilor, la sfârșitul lunii noiembrie 2015, un număr de 3.852 de persoane fizice se aflau în această situație. Fiecare dintre aceste persoane datorau bugetului Sibiului cel puțin 500 de lei, suma totală care trebuia recuperată la buget fiind de aproximativ 9,6 milioane de lei. 371 de persoane juridice au acumulat datorii totale de aproximativ 5,6 milioane de lei, fiecare dintre aceste persoane datorând cel puțin 1.000 de lei. Numele debitorului va fi șters din lista publică în termen de 15 zile de la achitarea datoriei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*