De ce se consideră că 13 aduce ghinion?

Peste 40 de milioane de americani spun că i-ar deranja să stea la un anumit etaj în hotelurile înalte: al 13-lea. Potrivit companiei Otis Elevator Co., marea parte a clădirilor înalte „se prefac” că nu au etajul al 13-lea şi sar direct la etajul 14.

De asemenea, mulţi occidentali îşi modifică comportamentele în ziua de 13, mai ales dacă este vorba de vineri. Sigur că uneori se întâmplă lucruri rele la această dată, dar nu există nicio dovadă că acestea se întâmplă în mod disproporţionat, scrie Barry Markovsky, profesor emerit de sociologie la Universitatea Carolina de Sud într-un articol publicat de platforma „The Conversation”.

„În calitate de sociolog specializat în psihologie socială şi procese de grup, nu sunt atât de interesat de temerile şi obsesiile individuale. Ceea ce mă fascinează este atunci când milioane de oameni împărtăşesc aceeaşi concepţie greşită, în măsura în care aceasta afectează comportamentul pe scară largă. Aceasta este puterea lui 13”, arată profesorul.

Originile superstiţiei

Sursa reputaţiei proaste a numărulului 13 – „triskaidekafobia” – este obscură şi speculativă, dar o explicaţie ar putea fi faptul că vine după 12, care se consideră că aduce noroc, pentru că reprezintă numărul lunilor din an, numărul zeilor din Olimp, numărul semnelor zodicale şi numărul apostolilor lui Iisus. Or, 13 contrastează cu acest sentiment de perfecţiune.
Continuarea pe Știrile PRO TV
Foto: pixabay.com

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*