Debitorii care solicită amânarea plății ratelor sunt scutiți de la plata dobânzii calculate la dobânda amânată

La propunerea UDMR, Parlamentul a modificat Ordonanța de Urgență a Guvernului cu privire la amânarea ratelor creditelor bancare, astfel încât nimeni nu va trebui să plătească „dobândă la dobândă” pentru împrumuturile amânate în perioada stării de urgență.

Ordonanța de Urgență a Guvernului conține o serie de dispoziții dezavantajoase care au fost remediate în Parlament. Astfel, a fost eliminată reglementarea care prevedea obligativitatea plății unei dobânzi la dobândă pe durata în care  creditorul a solicitat amânarea plății ratelor aferente creditului bancar.

Liderul grupului parlamentar UDMR, deputatul de Sibiu Benedek Zacharie,  a declarat că deputații și senatorii UDMR au avut în vedere principiul prin care, în perioada pandemiei, statul ar trebui să acționeze în interesul cetățenilor și nu să asigure profitul băncilor: „ținând cont de criza economică provocată de pandemie și de consecințele încă necunoscute, sunt convins că OUG nu ar ajuta cetățenii de bună credință care au solicitat amânarea ratelor creditelor bancare, iar băncile le-au calculat dobândă pentru ratele neplătite din perioada de amânare. Dacă un debitor se află la începutul perioadei de plată a ratelor, 80-90 % din rata lunară reprezintă dobânda, deci, în practică, banca percepe dobândă și pentru perioada de amânare, pe care o va rambursa de la debitor prin creșterea ratei. UDMR a împiedicat aplicarea acestei modalități de plată și astfel băncile nu pot percepe dobândă la plata ratelor amânate”, a precizat Benedek.

Amendamentul UDMR fost votat de toate partidele politice și astfel a fost inclus în proiectul de lege pentru adoptarea OUG. Legea va intra în vigoare după promulgarea acesteia de președintele României.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*