Debut de stagiune cu un nou prim-dirijor la Filarmonica de Stat din Sibiu

Pentru stagiunea 2014-2015, Filarmonica de Stat din Sibiu va avea ca invitaţi circa 800 de artişti, care vor susţine peste 40 de concerte simfonice, 30 de recitaluri camerale şi 15 concerte educative.

filarmonica sibiu dirijor gabriel bebeselea

Gabriel Bebeșelea

Primul trimestru al celei de-a 65-a stagiuni a Filarmonicii de Stat Sibiu va avea ca invitaţi, printre alţii, pe dirijorii Gottfried Rabl (Austria), Walter Hilgers (Germania), François Robert Girolami (Franţa), Lubnan Baalbaki (Liban), Ilarion Ionescu-Galaţi, Valentin Doni, Jozsef Horváth, Romeo Rîmbu, Daniel Manasi (România) şi soliştii Constantin şi Vlad Bogdănaş (Franţa), Horia Mihail, Florin Ionescu-Galaţi, Daniel Podlovschi, Cristian Florea, Ştefan Doniga, Mihai Diaconescu ş.a.

Dirijor tânăr

O „achiziţie“ remarcabilă a filarmonicii sibiene a constituit-o desemnarea în funcţia de prim-dirijor a maestrului Gabriel Bebeşelea – unul dintre cei mai promiţători tineri dirijori din România de la ora actuală. Din agenda de concerte a primului trimestru al acestei stagiuni fac parte şi cele două concerte extraordinare, precum concertul din 1 Decembrie, dedicat Zilei Naţionale a României, şi concertul de Crăciun din 18 decembrie.

Repertoriu consacrat

Programele primului trimestru urmăresc menţinerea unui echilibru între clasic sau modern şi chiar contemporan, între reluări sau prime audiţii locale sau absolute. Astfel, vor putea fi ascultate pagini simfonice sau concertante celebre, precum Simfonia a III-a de Brahms, Simfonia a III-a de Mendelssohn-Bartholdy, Simfonia a II-a de Beethoven, „Anotimpurile” de Vivaldi, Rapsodia „España” de Chabrier, Simfonia „Manfred” de Ceaikovski, concertele pentru vioară de Brahms sau Ceaikovski, Concertul nr. 1 pentru pian de Ceaikovski sau Burlesca pentru pian de Richard Strauss sau capodopere mai puţin promovate, ca „Pinii din Roma” de Respighi, „La tragédie de Salomé” de Florent Schmitt, Concertul pentru violoncel de Friedrich Gulda, Dublul concert pentru clarinet (vioară) şi violă de Bruch), până la prime audiţii: Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Bortkiewicz, în interpretarea pianistului Ştefan Doniga sau Muzică pentru oboi, violoncel, orchestră de coarde, celestă şi percuţie, aparţinând compozitorului clujean Hans Peter Türk, în interpretarea lui Klaus Philippi (oboi) şi Christian Hoffmann (violoncel).

10 ani

Stagiunea 2014-2015 marchează, totodată, împlinirea a zece ani de la inaugurarea Teatrului Thalia, modernizat anul trecut prin amenajarea adecvată a scenei de concert, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu. Biletele şi abonamentele pentru concertele din cadrul stagiunii se pot procura de la casa de bilete aflată la Sala Thalia, de luni până joi între orele 12.00-16.00. Preţul unui bilet este de 16 lei, elevii, studenţii şi pensionarii beneficiind de o reducere de 50%.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*