Demaraj bun la Ocna Sibiului

Compania elvețiană Polycontact a ales Ocna Sibiului ca loc pentru desfăşurarea activităţii noii sale fabrici de componente pentru piaţa automotive.

polycontact-4La deschidere au fost prezenţi președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, vicepreședintele Wiegand Fleischer, primarul orașului Ocna Sibiului, George-Claudiu Predescu, precum şi alte oficialităţi din Elveţia şi din România.

Polycontact AG, societatea mamă din oraşul elveţian Chur, este un furnizor hi-tech în industria auto. Dezvoltă și produce întrerupătoare și senzori pentru mari producători germani de automobile: Daimler, Audi, VW, Porsche și BMW. Gama largă de produse oferite cuprinde întrerupătoare mecanice, senzori fără contact și soluții complexe de sistem.

Senzori sibieni în decapotabile

Clienții din industria auto folosesc senzorii în tavanul mașinilor decapotabile. Polycontact primește de la clienți datele computerizate ale tavanului, simulează cinematica și construiește apoi senzorii standard direct în tavan. Până nu demult, acești senzori au fost construiți în China, iar în prezent constituie baza producției din Sibiu. Tot ce este în mișcare trebuie detectat. Așadar, senzorii Polycontact monitorizează elementele mobile, cum ar fi spoilerul din spate al mașinilor sport. Inclusiv acești senzori urmează să fie produși la Sibiu.

Frica de răspundere civilă pentru produse și pentru eventualele costuri sau despăgubiri obligă producătorii de automobile ca, în cazul unui impact, airbag-ul să fie acționat în mai multe trepte, în funcție de starea și poziția pasagerilor din vehicul. În colaborare directă cu producătorii auto, Polycontact dezvoltă diferiți senzori pentru monitorizarea poziției scaunelor. De subliniat ca Polycontact a dezvoltat primele întrerupătoare ale centurii de siguranță, pentru Daimler, în urmă cu peste 20 de ani. Marea majoritate a acestor întrerupătoare sunt produse acum în Chur. Urmează ca în decursul acestui an să fie produse la Sibiu primele seturi de cabluri pentru aceste întrerupătoare.

Cine este Polycontact

Compania a fost fondată în oraşul elveţian Chur, în anul 1959. Inițial, activitatea firmei a constat în fabricarea de micro-întrerupătoare ca emițătoare de impulsuri pentru mașini controlate prin carduri de program. În 1968, compania a fost vândută concernului ITT din Essen și care ulterior a fost adoptat de către compania Hauck din Feldkirchen. Strategia de vânzare a Hauck s-a extins de la unitățile electrice de comandă prin intermediul programului electronic de comandă până la switch-uri cu cheie și alte componente pentru industria de telefonie germană, pe atunci încă un monopol. La acel moment, ca al doilea furnizor, Polycontact putea fabrica diverse componente pentru telefoane. Pe lângă activitatea de producție, Polycontact s-a remarcat în mod repetat prin evoluțiile tehnice inovatoare. Pe lângă acestea, o colaborare de succes a fost și cea cu Webasto, care fabrica deja micro-întrerupătoare pentru industria auto. Cu ajutorul soluțiilor de control dezvoltate de Polycontact pentru acoperișul glisant, adevărate produse de pionierat în domeniu, Webasto a reușit să fructifice o colaborare mult dorită cu Mercedes.

Mercedes-Benz a devenit astfel interesat de producătorul de micro-componente, mic, dar serios și inovator. În momentul în care compania auto se afla în căutarea unui dezvoltator flexibil și inovator pentru cererea în creștere de pe piața auto, respectiv în domeniul centurilor de siguranță, a început colaborarea cu Polycontact și astfel au dezvoltat împreună, în 1992, primele întrerupătoare pentru centura de siguranță. Succesul a fost remarcabil. Chiar și în prezent, întrerupătoarele centurii de siguranță dezvoltate pe baza ideilor inițiale reprezintă vânzările principale din rândul produselor Poly.

Elveţia-China-România

Pentru că era de aşteptat ca într-o locație cu salarii mari, astfel cum este Chur, nu putea fi menţinută o producție intensivă bazată pe forţă umană pe o perioadă permanentă, în 2006, activitatea firmei a fost mutată în China, în Shenzhen. Însă, în toamna lui 2014, s-a decis mutarea producției într-o țară din Uniunea Europeană, respectiv în România, au spus reprezentanții companiei. „Din cunoștințele mele, nu a existat o mutare de producţie sau o reconstruire în domeniul auto, într-un termen atât de scurt, de aproximativ un an. Și acest lucru cu o forță de personal redusă și la capacitate maximă de producție. Sunt convins că, în cazul în care, în timp, ne vom elibera de presiune, vom putea de asemenea să dezvoltăm la Ocna Sibiului o cultură corporativă și un spirit de echipă, așa cum ne-am îngrijit să le avem în Chur. Fundația există deja”, afirmă Reto Lardelli, proprietarul companiei Polycontact.

Investiţie şi viitor

Polycontact AG intenționează să investească în amenajarea producției de cabluri peste 1 milion de euro. Începând cu jumătatea anului viitor și până la sfârșitul anului 2018, urmează să înceapă noi serii în producția de senzori pentru clienții finali Daimler și VW/Audi.

Potrivit planului curent, Polycontact Hermannstadt urmează să atingă limitele de capacitate în anul 2019, cu aproximativ 300 de angajați și o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro. Acesta va fi și momentul ridicării celei de-a doua hale de producție. Dorința elvețienilor este de a îmbunătăți capacitatea concurențială pe piața europeană prin locația competitivă de producție din România. Inițial, în România vor fi fabricate produsele dezvoltate de societatea mamă. În cea de-a doua fază, Polycontact Hermannstadt va acționa independent pe piața locală, pe baza competențelor sale.

Implicare în comunitate

În condițiile în care Polycontact își propune să dezvolte fabrica din Ocna Sibiului, conducerea companiei a decis să se implice în comunitate. Ca un prim pas în acest sens, administrația locală a primit un cec în valoare de 10.000 de euro pentru a începe amenajarea unui teren de sport de care să beneficieze toți locuitorii orașului. „Sper ca prezența noastră în ambele părți să fie un câștig și să putem contribui la dezvoltarea prosperă a orașului Ocna Sibiului. Pentru a ne exprima recunoștința, dorim să ne implicăm în construirea unui teren de sport și sperăm ca acest lucru să placă populaţiei din Ocna Sibiului”, a menționat Lardelli.

Reto LARDELLI | proprietarul companiei Polycontact

„Astăzi, majoritatea producătorilor germani de automobile se regăsesc printre clienții Polycontact. De-a lungul ultimilor ani, compania s-a dedicat aplicării extinse a tehnicii senzorilor din industria auto. Așa am dezvoltat senzori pentru detectarea poziției scaunului, senzori pentru unghiul de rotație pentru monitorizarea și controlul plafoanelor decapotabile, spoilere etc.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*