Depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava

Miercuri, 17 noiembrie a avut loc la Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava o ceremonie de depunere de coroane de flori în memoria tuturor victimelor numeroaselor regimuri totalitare și ale tiraniei din secolul trecut si cel prezent. Cu această ocazie, Consulul Germaniei la Sibiu, D-na Kerstin Ursula Jahn, prezentă la evenimet, a rostit o scurtă alocuțiune.

„Mult stimate doamne și domni,

Ne-am întâlnit astăzi aici în cimitirul româno-german care onorează amintirea celor căzuți în timpul celor două războaie mondiale și pe cea a veteranilor de război, pentru a comemora împreună victimele războaielor mondiale. Ne amintim de victimele războaielor şi ale tiraniei și de crimele împotriva umanității comise în secolul trecut precum și în zilele noastre.

Mă aflu aici alături de dumneavoastră ca reprezentantă a țării a cărei armate din acea vreme s-a făcut răspunzătoare de un război de agresiune care a început cu ocuparea Iugoslaviei și a Greciei precum și cu agresiunea asupra Uniunii Sovietice în anul 1941, deci cu 80 de ani în urmă, aducând o suferință nemărginită asupra Europei de Est, Centrale și de Sud-Est. Prin întorsătura luată de războiul germano-sovietic, crimele fără precendent asupra umanității comise de soldații germani s-au transformat de asemenea în suferință nemărginită cauzată atât soldaților germani cât și minorităților germane și celor vorbitoare de limba germană din Europa Centrală și de Est. Milioane de soldați și civili și-au pierdut viața în lupte devastatoare, în prizonierat precum și după încheierea războiului prin muncă forțată în urma deportării și prin acte de răzbunare, de cele mai multe ori la mare depărtare de patrie, de dragoste, căldură și protecție.

Războiul este mereu nedrept și cunoaște doar perdanți!

Împreună cu dumneavoastră mă confrunt cu amintirile acelei perioade în acest spațiu deosebit. Mă confrunt cu ele de dragul viitorului. Precum a spus Președintele Republicii Federale Germania, domnul Frank Walter Steinmeier, duminica trecută într-un discurs emoționant în Parlamentul German: „Responsabilitatea pentru istoria noastră este resposabilitatea față de menținerea păcii.“ În acest sens și eu îmi ansum responsabilitatea pentru istoria noastră.

Fie ca răgazul luat în momente și locuri ca acestea să ne îndemne și să ne întărească ca să rămânem vigilenți și să facem tot ce este posibil pentru a menține pacea acolo unde ea domnește și să o readucem acolo unde lipsește.

Este ceea ce datorăm celor ale căror oseminte se află aici și a căror amintire o comemorăm astăzi” a spus Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*