Dezbaterea USR Sibiu pentru proiectul noului spital, boicotată de oamenii de decizie | VIDEO

Dezbaterea publică organizată de USR Sibiu privind construcția noului spital județean nu a fost un eșec, dar nici nu s-a bucurat de prea mare atenție din partea factorilor de decizie locală și județeană.

Miercuri seara, la Hotel Ibis, pe lângă președintele USR Sibiu, Adrian Echert, și medicii din partid, au luat parte doar administratorul public al județului Sibiu, Sebastian Dotcoș, Cristian Roman, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, Raimar Wagner, din partea Mișcării România Împreună, arhitectul Andreea Tănase, care se ocupă de PUZ-ul viitorului spital, și aproximativ de 20 de cetățeni interesați de proiectul deceniului. PSD, PNL și FDGR nu au avut nici un reprezentant la vârf, la fel cum nu a avut nici Primăria Sibiu.

Stadiul proiectului

Dotcoș a declarat că amplasamentul este stabilit pe terenul de 20 de hectare aflat în proprietatea Consiliului Județean și a prezentat pașii făcuți pentru elaborarea documentațiilor, între care și SF-ul ce trebuie reactualizat, de către comisia mixtă a Consiliului Județean și Primăriei Sibiu, în timp ce Raimar Wagner, fost consilier local FDGR, a atras atenția faptului că în acest moment nu există nici o sursă de finanțare. Acesta a propus ca finanțarea noului spital să se facă prin credite bancare, pe modelul în care Consiliul Județean și Primăria au modernizat aeroportul.

USR vrea un „mall“ medical

Propuneri concrete au venit din partea USR, prin medicul Alexandru Dudilă, care apoi au fost transmise reprezentanților Consiliului Județean. USR crede că ar fi nevoie de aproape 100 de hectare pentru construcția noului spital, în care să se facă cercetare și excelență în medicină, pe lângă serviciile pe care le poate oferi un spital. Totodată, aceștia au venit și cu ideea de „mall“ medical, în care clinicile private să desfășoare servicii mai complexe pe lângă serviciile ce vor fi furnizate de viitorul spital. S-a propus și crearea unei parcări care să asigure nevoia, dar și crearea unor spații de cazare pentru aparținătorii pacienților ce vor fi internați în noul spital. „Noul spital județean Sibiu trebuie să fie un spital al comunității! Am propus ideea de dezvoltare a unui Mall-Medical, un spital care să ofere asistență medicală de la calitate înaltă, până la nivel de asistență terțiară. Credem că în dezvoltarea acestui proiect trebuie să se țină cont de oportunitatea înființării unui pol de dezvoltare local și regional în sănătate, care să permită în timp o proiecție de viitor, astfel încât se pot favoriza dezvoltări medicale de completare a serviciilor existente în regim privat sau public-privat, care oferă servicii de excelență medicală și trebuie să contribuie la alcătuirea unui management modern adaptat cerințelor reale din Sibiu„, au declarat reprezentanții USR Sibiu.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*